Omzet aan de pomp gehalveerd sinds invoering coronamaatregelen

De gemiddelde tankomzet van pomphouders is sinds de invoering van de coronamaatregelen begin maart met meer dan de helft afgenomen. Klanten profiteerden afgelopen weken nauwelijks van de lage brandstofprijzen. Het aantal transacties bij bemande tankstations daalde 10% meer dan bij onbemande pompen. Dat blijkt uit cijfers van MultiTankcard, aanbieder van tankpassen en mobiliteitskaarten.

De maatregelen die door de overheid zijn genomen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen, hebben een flinke impact op de omzet van tankstations. De gemiddelde tankomzet van pomphouders daalde sinds begin maart met maar liefst 52%. Week 14 (30 maart t/m 5 april) liet echter weer een lichte stijging (3%) in het aantal transacties zien.

De combinatie van de coronacrisis en de handelsoorlog tussen Saoedi-Arabië en Rusland heeft ervoor gezorgd dat de olieprijzen wereldwijd flink zijn gezakt. De benzineprijs in Nederland daalde met zo’n 15%, van gemiddeld €1,63 per liter in week 10 (2 t/m 8 maart) naar €1,47 in week 14 (30 maart t/m 5 april). Zoals altijd is er een klein prijsverschil tussen de prijzen van bemande en onbemande pompen. Bij bemande pompen zakte de prijs van €1,65 naar €1,50; bij onbemande pompen was er sprake van een daling van €1,59 naar €1,44. Zelfs bij deze lage prijzen wordt er volgens MultiTankcard nog geconcurreerd. De goedkoopste pomp (€1,35 per liter) staat bij de Makro in Best.

“Deze sterkste prijsdaling in jaren valt samen met de maatregelen die het kabinet nam tegen verspreiding van het coronavirus. Mensen werken thuis, toeristen blijven weg, het zakelijk verkeer is grotendeels stilgevallen. Alleen essentiële dienstverleners blijven rijden”, zegt Patrick Roozeman, directeur van MultiTankcard.

Grootste daling lijkt achter de rug

Bijna alle provincies volgen hetzelfde beeld in de daling van het aantal transacties: de grootste daling is te zien in week 12 (16 t/m 22 maart). Dat is de week dat scholen en horeca dichtgingen en aanbevolen werd om zoveel mogelijk thuis te werken. Nederlanders hebben zich goed aan deze adviezen gehouden: in die week daalde het aantal pomptransacties met gemiddeld 40,6%. Alleen Noord-Brabant wijkt af, omdat hier de corona-epidemie eerder piekte.

In week 11, nadat premier Rutte op zijn eerste persconferentie had geadviseerd om geen handen meer te schudden, bedroeg de transactiedaling in Brabant al 16,6%, terwijl het landelijke gemiddelde nog op 9,4% lag. Zuid-Holland liet in week 14 nog als enige provincie een daling zien van 5% in aantal tankbeurten. Wellicht doordat in die provincie het aantal ziekenhuisopnames toen sterk toenam.

Verschuiving naar onbemand

Automobilisten lijken bovendien voorzichtiger geworden. Dat blijkt uit het feit dat het aantal transacties bij bemande tankstations 10% harder is gedaald dan bij onbemande pompen. Roozeman: “Het lijkt erop dat onbemande pompen nu relatief vaker worden gebruikt om contact met anderen te vermijden. Ook kan de lagere pompprijs bij onbemande pompen een rol spelen. Het is bij vrijwel alle benzinestations een stuk rustiger dan gewoonlijk, waardoor het makkelijk is om de 1,5 meter afstand te houden. En bemand of onbemand: het wordt aangeraden om na het verlaten van de pomp je handen te wassen of desinfecteren.”

Pomphouders hebben uitgebreide voorzorgsmaatregelen genomen tegen verspreiding van het coronavirus. Zo worden oppervlakken als deurklinken, balie en pinapparaat vaker ontsmet. Er zijn – vooral bij bemande stations – plastic handschoentjes voor het tanken. Er mogen niet te veel mensen tegelijk binnen zijn (maximaal één per 10 m2). Signalering op de vloer laat klanten 1,5 meter afstand houden. Het raam bij de kassa’s blijft gesloten. En klanten wordt gevraagd met pas of contactloos te betalen.

Onder druk

De omzet van pomphouders staat al langer onder druk. Door de coronacrisis komt deze trend – tijdelijk – in een stroomversnelling volgens MultiTankcard. Ook al omdat het horecagedeelte bij alle bemande pompen moest sluiten vanwege de RIVM-richtlijnen. Zoals in elke crisis worden ook hier creatieve oplossingen bedacht. Als vitale sector kunnen pomphouders hun zaak openhouden. Er moet immers brandstof geleverd worden. Ook het winkelgedeelte van bemande pompen blijft open. Voorverpakt eten en drinken wordt dus nog gewoon verkocht. Ook bezorging van maaltijden door tankstations is in opkomst.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.