Deze maatregelen nemen de tankstations tegen het coronavirus

Foto: Rob Vos

Welke maatregelen neem je als tankstation in de strijd tegen het coronavirus? En wat mag wel en juist niet? Op basis van de adviezen van brancheverenigingen BOVAG, BETA en NOVE zetten we de belangrijkste zaken op een rijtje.

Tankstations hoeven de deuren tijdens deze coronacrisis niet te sluiten, maar mogen openblijven voor verkoop van brandstoffen en producten in de shop. Het deel van de shop waar een horecavergunning op van toepassing is, moet wel dicht. Dit om te voorkomen dat grotere groepen mensen bij elkaar komen.

De ramen van de kassa’s blijven gesloten, opgeroepen wordt om zoveel mogelijk de obri’s te gebruiken, indien aanwezig uiteraard. Klanten wordt gevraagd om te pinnen en bij voorkeur contactloos te betalen. Zitjes en statafels mogen niet gebruikt worden en tankstations moeten ervoor zorgen dat klanten niet langer in de shop zijn dan noodzakelijk. Zorg voor zelfbediening waarbij drank en etenswaren zelf gepakt kunnen worden.

Vermijd fysiek contact

Personeel van de shop mag gewoon werken. Het moet in de shop mogelijk zijn om op anderhalve meter of meer van elkaar te kunnen werken, waarbij fysiek contact vermeden wordt. Zodra er lichte gezondheidsklachten zijn, moet de betreffende medewerker naar huis gestuurd worden. Indien werknemers thuisblijven omdat zij bang zijn besmet te raken met het coronavirus, geldt overigens geen loondoorbetalingsverplichting. Werknemers mogen dus niet zomaar weigeren om vanwege angst voor het coronavirus op het werk te verschijnen. Doen werknemers dit wel, dan kan er sprake zijn van werkweigering.

(Het artikel gaat verder onder de foto)

Tankstations worden geadviseerd om zoveel mogelijk de obri’s te gebruiken, indien aanwezig uiteraard.

Op grond van de Wet Arbeid en Zorg kan de werknemer mogelijk aanspraak maken op enkele uren – tot enkele dagen – calamiteitenverlof. Dit verlof zal wel slechts van korte duur zijn. Heeft een werknemer meer tijd nodig, dan zal gedacht kunnen worden aan het opnemen van vakantiedagen of onbetaald verlof.

Ontsmetting en schoonmaak

Zorg voor voldoende ontsmettingsmateriaal en laat medewerkers met handschoenen werken en ontsmet oppervlaktes die door de klanten regelmatig worden aangeraakt. Denk aan deuren, betaalapparatuur en balies. Ook moet er extra aandacht zijn voor schone toiletruimtes en algemene ruimtes.

Kantoorpersoneel van maatschappijen en tankstations wordt aangeraden zoveel mogelijk thuis te werken en fysieke afspraken telefonisch te doen. Het is wel van belang dat thuiswerkenden goed en actief aangesloten blijven op personeel dat wel in het bedrijf aanwezig is.

Werktijdverkorting

Werkgevers die financieel worden geraakt als gevolg van het coronavirus, kunnen een vergunning voor werktijdverkorting aanvragen bij het Ministerie van SZW. Daarmee kunnen medewerkers minder uren werken dan contractueel is overeengekomen, omdat er mogelijk minder werk voorhanden is. Om een vergunning voor werktijdverkorting te krijgen moet de onderneming getroffen zijn door een bijzondere situatie die niet onder het normale ondernemersrisico valt en verwacht de werkgever voor een periode van minimaal twee weken en maximaal 24 weken minstens 20 procent minder werk. Een werkgever kan bij het UWV een WW-uitkering aanvragen voor zijn werknemers. Deze uitkering wordt vervolgens aan de werkgever uitbetaald. De vergunning voor werktijdverkorting geldt voor maximaal zes weken. Het is mogelijk een verlenging aan te vragen, tot maximaal 24 weken.

Bevoorrading

De Nederlandse Organisatie Voor de Energiebranche (NOVE) heeft laat weten een oproep gedaan te hebben aan alle leden om intern te inventariseren in welke mate men voorbereid is op uitval van medewerkers. Dit om te voorkomen dat depots niet meer kunnen functioneren, vrachtwagens niet meer kunnen rijden of tankschepen niet kunnen varen: dan zouden er tekorten op tankstations kunnen ontstaan. NOVE heeft leden opgeroepen om alvast contact op te nemen met collegabedrijven om te overleggen of men in geval van nood gebruik kan maken van elkaars depots, chauffeurs, vrachtwagens en tanklichters. Er zijn mogelijkheden om in geval van nood ook in weekenden of ’s nachts te gaan leveren, maar in dat geval moeten er aan het begin van de keten wel voldoende producten beschikbaar zijn, die dan vervolgens ook door de logistieke keten vervoerd kunnen worden.

Extra advies

Ook bij Belangenvereniging Tankstations BETA zijn het behoorlijk roerige tijden, merkt Tim Schoenmakers. “Wij hebben posters en communicatiemateriaal dat gebruikt kan worden richting klanten (liever pinnen dan contant, 1.5 meter afstand houden en graag z.s.m. na afrekenen de shop verlaten) openbaar op de site staan voor iedereen om te gebruiken. Daarnaast hebben we een meldpunt geopend voor alle vragen. Vanwege het algemene belang delen we zoveel mogelijk info online op onze website.”

BOVAG benadrukt dat ondernemers kunnen aankloppen voor hulp en advies. “Er is onder meer de mogelijkheid deeltijd-WW aan te vragen en er is borgstelling voor kredieten. Alle hulp en maatregelen houdt BOVAG bij in een dossier. En natuurlijk kunnen BOVAG-ondernemers bellen met BOVAG Ledenadvies: 030-6595300. De komende periode is Ledenadvies bovendien open van 8:00 tot 20:00.”

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

2 reacties op “Deze maatregelen nemen de tankstations tegen het coronavirus”

Frank de Koning|23.03.20|17:58

Zijn er bij de pompen ook plastic handschoenen, iedereen zit eraan.

Jopie Duijnhouwer|10.08.20|18:31

Gisteren bij Beesd getankt bij een Firezone zelf tankstation. Nog nooit zo iets vies gezien. Vast geplakte dropjes en een kleine 20 spinnenwebben. Kan me niet voorstellen dat daar de laatste twee weken iets was schoongemaakt

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Deze maatregelen nemen de tankstations tegen het coronavirus | TankPro.nl

Deze maatregelen nemen de tankstations tegen het coronavirus

Foto: Rob Vos

Welke maatregelen neem je als tankstation in de strijd tegen het coronavirus? En wat mag wel en juist niet? Op basis van de adviezen van brancheverenigingen BOVAG, BETA en NOVE zetten we de belangrijkste zaken op een rijtje.

Tankstations hoeven de deuren tijdens deze coronacrisis niet te sluiten, maar mogen openblijven voor verkoop van brandstoffen en producten in de shop. Het deel van de shop waar een horecavergunning op van toepassing is, moet wel dicht. Dit om te voorkomen dat grotere groepen mensen bij elkaar komen.

De ramen van de kassa’s blijven gesloten, opgeroepen wordt om zoveel mogelijk de obri’s te gebruiken, indien aanwezig uiteraard. Klanten wordt gevraagd om te pinnen en bij voorkeur contactloos te betalen. Zitjes en statafels mogen niet gebruikt worden en tankstations moeten ervoor zorgen dat klanten niet langer in de shop zijn dan noodzakelijk. Zorg voor zelfbediening waarbij drank en etenswaren zelf gepakt kunnen worden.

Vermijd fysiek contact

Personeel van de shop mag gewoon werken. Het moet in de shop mogelijk zijn om op anderhalve meter of meer van elkaar te kunnen werken, waarbij fysiek contact vermeden wordt. Zodra er lichte gezondheidsklachten zijn, moet de betreffende medewerker naar huis gestuurd worden. Indien werknemers thuisblijven omdat zij bang zijn besmet te raken met het coronavirus, geldt overigens geen loondoorbetalingsverplichting. Werknemers mogen dus niet zomaar weigeren om vanwege angst voor het coronavirus op het werk te verschijnen. Doen werknemers dit wel, dan kan er sprake zijn van werkweigering.

(Het artikel gaat verder onder de foto)

Tankstations worden geadviseerd om zoveel mogelijk de obri’s te gebruiken, indien aanwezig uiteraard.

Op grond van de Wet Arbeid en Zorg kan de werknemer mogelijk aanspraak maken op enkele uren – tot enkele dagen – calamiteitenverlof. Dit verlof zal wel slechts van korte duur zijn. Heeft een werknemer meer tijd nodig, dan zal gedacht kunnen worden aan het opnemen van vakantiedagen of onbetaald verlof.

Ontsmetting en schoonmaak

Zorg voor voldoende ontsmettingsmateriaal en laat medewerkers met handschoenen werken en ontsmet oppervlaktes die door de klanten regelmatig worden aangeraakt. Denk aan deuren, betaalapparatuur en balies. Ook moet er extra aandacht zijn voor schone toiletruimtes en algemene ruimtes.

Kantoorpersoneel van maatschappijen en tankstations wordt aangeraden zoveel mogelijk thuis te werken en fysieke afspraken telefonisch te doen. Het is wel van belang dat thuiswerkenden goed en actief aangesloten blijven op personeel dat wel in het bedrijf aanwezig is.

Werktijdverkorting

Werkgevers die financieel worden geraakt als gevolg van het coronavirus, kunnen een vergunning voor werktijdverkorting aanvragen bij het Ministerie van SZW. Daarmee kunnen medewerkers minder uren werken dan contractueel is overeengekomen, omdat er mogelijk minder werk voorhanden is. Om een vergunning voor werktijdverkorting te krijgen moet de onderneming getroffen zijn door een bijzondere situatie die niet onder het normale ondernemersrisico valt en verwacht de werkgever voor een periode van minimaal twee weken en maximaal 24 weken minstens 20 procent minder werk. Een werkgever kan bij het UWV een WW-uitkering aanvragen voor zijn werknemers. Deze uitkering wordt vervolgens aan de werkgever uitbetaald. De vergunning voor werktijdverkorting geldt voor maximaal zes weken. Het is mogelijk een verlenging aan te vragen, tot maximaal 24 weken.

Bevoorrading

De Nederlandse Organisatie Voor de Energiebranche (NOVE) heeft laat weten een oproep gedaan te hebben aan alle leden om intern te inventariseren in welke mate men voorbereid is op uitval van medewerkers. Dit om te voorkomen dat depots niet meer kunnen functioneren, vrachtwagens niet meer kunnen rijden of tankschepen niet kunnen varen: dan zouden er tekorten op tankstations kunnen ontstaan. NOVE heeft leden opgeroepen om alvast contact op te nemen met collegabedrijven om te overleggen of men in geval van nood gebruik kan maken van elkaars depots, chauffeurs, vrachtwagens en tanklichters. Er zijn mogelijkheden om in geval van nood ook in weekenden of ’s nachts te gaan leveren, maar in dat geval moeten er aan het begin van de keten wel voldoende producten beschikbaar zijn, die dan vervolgens ook door de logistieke keten vervoerd kunnen worden.

Extra advies

Ook bij Belangenvereniging Tankstations BETA zijn het behoorlijk roerige tijden, merkt Tim Schoenmakers. “Wij hebben posters en communicatiemateriaal dat gebruikt kan worden richting klanten (liever pinnen dan contant, 1.5 meter afstand houden en graag z.s.m. na afrekenen de shop verlaten) openbaar op de site staan voor iedereen om te gebruiken. Daarnaast hebben we een meldpunt geopend voor alle vragen. Vanwege het algemene belang delen we zoveel mogelijk info online op onze website.”

BOVAG benadrukt dat ondernemers kunnen aankloppen voor hulp en advies. “Er is onder meer de mogelijkheid deeltijd-WW aan te vragen en er is borgstelling voor kredieten. Alle hulp en maatregelen houdt BOVAG bij in een dossier. En natuurlijk kunnen BOVAG-ondernemers bellen met BOVAG Ledenadvies: 030-6595300. De komende periode is Ledenadvies bovendien open van 8:00 tot 20:00.”

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

2 reacties op “Deze maatregelen nemen de tankstations tegen het coronavirus”

Frank de Koning|23.03.20|17:58

Zijn er bij de pompen ook plastic handschoenen, iedereen zit eraan.

Jopie Duijnhouwer|10.08.20|18:31

Gisteren bij Beesd getankt bij een Firezone zelf tankstation. Nog nooit zo iets vies gezien. Vast geplakte dropjes en een kleine 20 spinnenwebben. Kan me niet voorstellen dat daar de laatste twee weken iets was schoongemaakt

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.