Column: Een raar jaar waarin het tankstation vitaal bleek en bleef

Een terugblik op 2020 vroeg de redactie van TankPro. Op de dag dat ik dit schrijf ging Roel Maaldrink van Voxpop de straat op om mensen te vragen wat ze van 2020 hadden gevonden. De communis opinio was duidelijk: 2020 was een raar jaar, heel raar, beetje raar, apart, echt raar, toch wel raar jaar. Dus.

Medio maart gingen we thuiswerken, op vrijdag de 13e, die met de kennis van achteraf de naam eer aan heeft gedaan. Daarna sloten horeca, scholen, musea, winkels. En het wc-papier was wekenlang op. Tankstations bleven open, want onderdeel van de vitale infrastructuur. Maar wat de voorwaarden van dat openblijven dan waren? Het was de eerste dagen volmaakt onduidelijk.

Eerst moest de bakery dicht, want horeca. De inspectie kwam speciaal bij een aantal stations handhaven. Een dag later hoefde de bakery toch niet dicht, alleen de zitgelegenheid. De bakery mocht open, maar alleen voor afhalen. Veel ondernemers kozen er niettemin voor de shop met minder versartikelen te draaien, want de loop tijdens eetmomenten was er stevig uit met al die thuiswerkers. Sommigen sloten de shop.

In een crisis blijkt wat echt nodig is en welke zaken wel even kunnen
worden gemist. (Marnix Koopmans, Manager Public Affairs VNPI)

En toen gebeurde iets ongewoons, zeker voor een sector die de laatste jaren continu te horen krijgt overbodig te zijn. Het ministerie aan de lijn. Rijkswaterstaat op de mail. Of we als-je-blieft bij onze leden wilden bepleiten dat de shops op de verzorgingsplaatsen toch enige maaltijdservice bleven bieden. En sanitair toch open kon blijven. Want de logistiek bleef tijdens de intelligente lockdown (kent u de term nog?) voluit draaien en de vrachtwagenchauffeurs hadden nergens anders om te eten en even naar het toilet te kunnen. In een crisis blijkt wat echt nodig is en welke zaken wel even kunnen worden gemist. De verzorgingsplaatsen blijken kritieke voorzieningen in een verstedelijkte dienstenmaatschappij.

Het antwoord van de sector was krachtig. Esso bood de zorg gratis brandstof. BP gaf truckers gratis koffie. Shell leverde gratis grondstof voor handgels. En overal werden de poortjes naar het toilet opengezet. 2020 was een raar jaar. Er mag geen tankstation meer bij in veel gemeenten, want dat is uit de tijd. Maar juist dit jaar bleek het tankstation onmisbare infrastructuur. We zijn er beter maar zuinig op, nu en in de komende jaren.

Ik wens een ieder fijne feestdagen toe en dat we bij het vieren rekening houden met elkaar en het virus. En dan naar een vrolijker 2021, met vaccins en dat we elkaar weer kunnen opzoeken.

Geschreven door: Marnix Koopmans, Manager Public Affairs VNPI

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.