NOVE: veel inventiviteit ondernemers om deze periode door te komen

Foto: Rob Vos

De gemiddelde omzet van tankstations lag eind vorige week 38 procent lager dan normaal, het omzetverlies van brandstofhandelaren aan eindgebruikers kwam 21 procent lager uit. Dat blijkt uit een enquête van de Nederlandse Organisatie Voor de Energiebranche (NOVE) die vorige week is uitgezet. “We zien veel inventiviteit bij de leden om deze periode zo goed mogelijk door te komen”, benadrukt NOVE-directeur Erik de Vries.

Hoe ver is de omzet in de sector teruggelopen als gevolg van de coronamaatregelen en in welke mate werd de inzet van het personeel teruggeschroefd? Naar het antwoord op die vragen was brancheorganisatie NOVE op zoek. Naast het gemiddelde omzetverlies bij leveringen (-21%) en tankstations (-38%), werd door ondernemingen ook de inzet van medewerkers aangepast aan de situatie. De inzet van personeel bij tankstations kwam 15 procent lager uit, voor het leveren van brandstof was dit 12 procent minder.

Er zijn afgelopen weken wel behoorlijk wat maatregelen genomen om de omzetdaling op te vangen, blijkt uit de enquête. Het aanvragen van werktijdverkorting, het anders inzetten van personeel en het aanpassen van de openingstijden van de shop – of het volledig sluiten van de shop – worden onder meer genoemd. Ook is gestopt met het bereiden van verse broodjes.

Investeringen on hold

Een van de geënquêteerden heeft een website gelanceerd zodat klanten online hun producten kunnen bestellen en deze vervolgens kunnen afhalen. NOVE-leden die actief zijn in meerdere sectoren proberen zich niet alleen te focussen op regionale omzet. Verder worden investeringen op het moment ‘on hold’ gezet en wordt het betalen van belastingen uitgesteld.

Van de overheid worden de nodige steunmaatregelen verwacht komende tijd. Een veel genoemde maatregel is de accijnsteruggaaf bij faillissementen. Ook om het uitstel van de btw-betaling wordt gevraagd. Compensatie in de vorm van het noodfonds is ook een antwoord dat veel wordt gegeven. Het versoepelen van de regelgeving voor de keuring van zowel de (ondergrondse) brandstoftanks als de ADR-voertuigen is verder een hot item.

Problemen met onderhoud en keuringen

De coronacrisis zorgt bij een aantal bedrijven wel voor de nodige extra problemen. Het niet bezoeken van klanten, problemen met onderhoud en keuringen en het leveren van nieuwe tankwagens worden genoemd. Ook oneerlijke concurrentie uit de eigen markt is voor een van de geënquêteerden een punt van zorg.

De maatregelen die genomen zijn om het coronavirus een halt toe te roepen, hebben enorme impact. “Gelukkig biedt de overheid wel de nodige ondersteuning, die zullen wij als sector ook hard nodig hebben. Daarnaast is het een grote uitdaging om de medewerkers gezond te houden, daar wordt veel aandacht aan besteed”, aldus NOVE-directeur De Vries.

Onvoldoende opslagcapaciteit

Er zijn inmiddels de nodige maatregelen genomen. “De uitstel van de keuring ADR is inmiddels geregeld. Daarnaast hebben we ook uitstel van controle gekregen op de invoering van de zomerkwaliteit brandstof. Doordat de omzetten zijn teruggelopen zit het systeem nog vol met winterkwaliteit. Er is onvoldoende opslagcapaciteit om dat product op te slaan.”

Wat zou de overheid volgens de brancheorganisatie verder nog moeten ondernemen? “Teruggaaf van de accijns bij faillissement is in deze periode heel belangrijk voor ons. We hebben dit onderwerp samen met de VNPI op de agenda bij VNO-NCW gezet.” Het gaat volgens De Vries om hele grote bedragen, die veel hoger liggen dan BTW. “Daarom verzoeken wij de overheid om deze aanvullende maatregel, omdat wij tegelijkertijd als vitale sector met fors teruggelopen omzetten wel geacht worden de leveringen op orde te houden.”

De resultaten uit de enquête bevestigen volgens De Vries het beeld dat ook de andere brancheorganisaties al vernamen. “We zien veel inventiviteit bij de leden om deze periode zo goed mogelijk door te komen. Solidariteit onderling is belangrijk in deze. Wij blijven ondertussen onze leden zo goed mogelijk informeren over alle ontwikkelingen.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.