De grote verbouwing: van Shell naar Total in Almere Haven

Bijna zes decennia ging het tankstation aan De Steiger in Almere door het leven in de kleuren van Shell voordat afgelopen jaar het geel en rood van de luifel verdween. De nieuwe huurder Sakko besloot het roer om te gooien en te kiezen voor Total. De maatschappij vond de locatie zelfs zo interessant dat deze onlangs – samen met nog eens 22 andere Sakko-stations – van het Noord-Brabantse bedrijf werd overgenomen. Samen met commercieel manager Gertjan Zevenbergen nemen we een kijkje in Almere Haven. Wat kwam er allemaal kijken bij de verbouwing?

Aan tankstations geen gebrek in de omgeving van de Total-locatie in Almere Haven. Om de hoek zit een bemande BP, ten noorden van de snelweg A6 liggen onder meer een Shell en een Tango. Rijd je door naar Almere Buiten, dan kom je nog een Total- (Poldermolen) en een Shell-station (Van Staveren) tegen. Toch waren Zevenbergen en zijn collega’s direct enthousiast over de locatie. “Vooral de goede ligging ten opzichte van de A6 en het grote aantal bedrijven in de buurt zijn interessant. Door de royale oppervlakte van de shop zagen we bovendien volop mogelijkheden om van de winkel echt iets moois te maken.”

De afgelopen jaren werd er niet heel veel geld geïnvesteerd in de locatie. De verhuurder ging daarom vooral op zoek naar partijen die wilden investeren in zowel het tankstation als in de shop. “Er waren uiteraard een aantal belangrijke eisen. De eigenaar gaf onder meer aan een duidelijke voorkeur voor een A-merk op de luifel te hebben. Inspelen op de veranderende vraag van de klant speelde bovendien een grote rol. In de oude shop zat nog geen bakery, dat was zeker een wens voor de vernieuwde locatie. De klik was direct goed. We waren ervan overtuigd dat we op deze plek een van onze fraaiste tankstations konden realiseren.”

Opvallende speler

In de markt weten partijen Sakko ondertussen wel te vinden, vertelt Zevenbergen. “We zijn natuurlijk heel snel gegroeid in een relatief korte tijd. Dat valt op in de markt. Partijen zijn nieuwsgierig naar de mogelijkheden. Er lopen continu interessante zaken en gesprekken. Zo kwamen we ook in Almere in beeld. We hebben de wind lekker in de rug. De relatief kleine organisatie, de korte lijntjes en het snelle schakelen zijn punten waardoor we positief opvallen. Dat maakt het interessant voor bedrijven om hun tankstation aan ons te verkopen of verhuren.”

(Het artikel gaat verder onder de foto)

Zevenbergen werkte bijna 16 jaar als accountmanager bij DGV Olie in Alphen aan den Rijn voor hij in 2012 aan de slag ging bij Sakko. “Ik heb redelijk veel ervaring in de olie- en brandstofwereld. Maar de traditionele oliehandel is natuurlijk wel een andere wereld dan die van de retail. Hierbij speelt ook de shop een steeds grotere rol. Hoewel bij Sakko de verhouding onbemand/bemand nog steeds 80/20 is, zien we op bepaalde locaties ook echt een belangrijke rol weggelegd voor de shop. Daar is Almere een perfect voorbeeld van.”

Keuze voor Cosie

Om tot een goede invulling van de shop te komen, besloot Sakko in zee te gaan met Total. “We hebben afgelopen jaren een goede relatie met Total opgebouwd en al diverse locaties in hun kleuren staan, zowel bemand als onbemand. Door te kiezen voor Total kunnen we ook gebruikmaken van het Cosie-concept. Dat biedt voor ons heel veel voordelen. We hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden. Er staat een doordacht en beproefd recept voor de invulling van de shop. We kunnen hiermee vertrouwen op het werk dat Total al gedaan heeft afgelopen jaren.” Bovendien vindt Zevenbergen Cosie het mooiste Bakery-concept dat er op dit moment is. “De uitstraling, de vrijheid om zelf keuzes te maken, de lokale voorkeuren. Het is niet alles of niets. Je kunt echt kiezen welke bouwstenen je wel en niet wilt.”

In Almere heeft Sakko gekozen voor de meest uitgebreide versie van het Cosie-concept, met de volledige bakery en inclusief frituur. “Volgens mij waren we een van de eerste partijen die ook echt alle pijlers van Cosie heeft doorgevoerd. Het zijn natuurlijk flinke investeringen, maar we geloven dat het op deze locatie lonend kan zijn. Op alle onderdelen, van de frituur tot de ovens, van de koffieautomaat tot de koeling, hebben we gekozen voor het beste van het beste.”

Hulplijnen

In aanloop naar de grootschalige verbouwing sprak Zevenbergen onder meer met experts van Total, AB interieurbouw, Willem Devilee en met Eric van Voorthuizen. “Aan Eric heb ik echt heel veel gehad. Hij is tegenwoordig actief bij SWO De Splinter, maar hij heeft vanuit zijn lange verleden bij Vissers Energy Group ook veel ervaring met shop en retail. Waar moet je allemaal op letten in de shop? Hoe richt je de bakery in en wat zijn de verschillen tussen een snelweglocatie of een lokale bakkerij. Dat was echt heel nuttig. En zo zijn er veel meer mensen bij wie ik mocht aankloppen en die ik dank verschuldigd ben.”

De verbouwing was een aardige puzzel. Eén ding stond daarbij voor Zevenbergen buiten kijf. “We wilden alles zoveel mogelijk laten doordraaien. Zes weken de toko sluiten zagen we echt niet zitten.” Uiteindelijk werd tijdens de verbouwing van de shop op het voorterrein een unit neergezet waar klanten konden afrekenen. Bij de verbouwing van de shop kwamen er meer uitdagingen om de hoek kijken. “Je moet heel slim omgaan met je ruimte. Waar zet je wat precies neer? Hoe zorg je voor voldoende werkruimte voor de medewerkers van de bakery? Ook was de capaciteit aan stroom bij lange na niet ontoereikend voor alle apparatuur die we wilden aansluiten. Kortom, het was een flinke klus.”

(Het artikel gaat verder onder de foto)

Het was een spannende tijd, bekent Zevenbergen. “Ik was hier gedurende de verbouwing bijna elke dag samen en kan de rit wel dromen. Je wilt gewoon dat alles perfect verloopt en dat er geen fouten gemaakt worden. Ondanks dat het werk gedaan werd door ervaren mensen van Xtensief en AB interieurbouw was het voor ons deels een nieuwe tak van sport, dan moet je nog even wat harder rennen dan normaal.”

Ervaren ploeg

De locatie staat inmiddels als een huis en het is net iets voor de lunchtijd lekker druk. “Het gaat erg goed. Groot voordeel is dat we een ervaren stationsmanager hebben. Ook alle andere medewerkers zijn al jaren actief op deze locatie. Kortom, ze kennen het werk en de klant. Natuurlijk vergt een bakery wel wat nieuwe vaardigheden, maar daar zijn ze afgelopen tijd goed in begeleid en getraind door Willem Devilee. Kortom, het loopt erg voorspoedig.”

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

De grote verbouwing: van Shell naar Total in Almere Haven | TankPro.nl

De grote verbouwing: van Shell naar Total in Almere Haven

Bijna zes decennia ging het tankstation aan De Steiger in Almere door het leven in de kleuren van Shell voordat afgelopen jaar het geel en rood van de luifel verdween. De nieuwe huurder Sakko besloot het roer om te gooien en te kiezen voor Total. De maatschappij vond de locatie zelfs zo interessant dat deze onlangs – samen met nog eens 22 andere Sakko-stations – van het Noord-Brabantse bedrijf werd overgenomen. Samen met commercieel manager Gertjan Zevenbergen nemen we een kijkje in Almere Haven. Wat kwam er allemaal kijken bij de verbouwing?

Aan tankstations geen gebrek in de omgeving van de Total-locatie in Almere Haven. Om de hoek zit een bemande BP, ten noorden van de snelweg A6 liggen onder meer een Shell en een Tango. Rijd je door naar Almere Buiten, dan kom je nog een Total- (Poldermolen) en een Shell-station (Van Staveren) tegen. Toch waren Zevenbergen en zijn collega’s direct enthousiast over de locatie. “Vooral de goede ligging ten opzichte van de A6 en het grote aantal bedrijven in de buurt zijn interessant. Door de royale oppervlakte van de shop zagen we bovendien volop mogelijkheden om van de winkel echt iets moois te maken.”

De afgelopen jaren werd er niet heel veel geld geïnvesteerd in de locatie. De verhuurder ging daarom vooral op zoek naar partijen die wilden investeren in zowel het tankstation als in de shop. “Er waren uiteraard een aantal belangrijke eisen. De eigenaar gaf onder meer aan een duidelijke voorkeur voor een A-merk op de luifel te hebben. Inspelen op de veranderende vraag van de klant speelde bovendien een grote rol. In de oude shop zat nog geen bakery, dat was zeker een wens voor de vernieuwde locatie. De klik was direct goed. We waren ervan overtuigd dat we op deze plek een van onze fraaiste tankstations konden realiseren.”

Opvallende speler

In de markt weten partijen Sakko ondertussen wel te vinden, vertelt Zevenbergen. “We zijn natuurlijk heel snel gegroeid in een relatief korte tijd. Dat valt op in de markt. Partijen zijn nieuwsgierig naar de mogelijkheden. Er lopen continu interessante zaken en gesprekken. Zo kwamen we ook in Almere in beeld. We hebben de wind lekker in de rug. De relatief kleine organisatie, de korte lijntjes en het snelle schakelen zijn punten waardoor we positief opvallen. Dat maakt het interessant voor bedrijven om hun tankstation aan ons te verkopen of verhuren.”

(Het artikel gaat verder onder de foto)

Zevenbergen werkte bijna 16 jaar als accountmanager bij DGV Olie in Alphen aan den Rijn voor hij in 2012 aan de slag ging bij Sakko. “Ik heb redelijk veel ervaring in de olie- en brandstofwereld. Maar de traditionele oliehandel is natuurlijk wel een andere wereld dan die van de retail. Hierbij speelt ook de shop een steeds grotere rol. Hoewel bij Sakko de verhouding onbemand/bemand nog steeds 80/20 is, zien we op bepaalde locaties ook echt een belangrijke rol weggelegd voor de shop. Daar is Almere een perfect voorbeeld van.”

Keuze voor Cosie

Om tot een goede invulling van de shop te komen, besloot Sakko in zee te gaan met Total. “We hebben afgelopen jaren een goede relatie met Total opgebouwd en al diverse locaties in hun kleuren staan, zowel bemand als onbemand. Door te kiezen voor Total kunnen we ook gebruikmaken van het Cosie-concept. Dat biedt voor ons heel veel voordelen. We hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden. Er staat een doordacht en beproefd recept voor de invulling van de shop. We kunnen hiermee vertrouwen op het werk dat Total al gedaan heeft afgelopen jaren.” Bovendien vindt Zevenbergen Cosie het mooiste Bakery-concept dat er op dit moment is. “De uitstraling, de vrijheid om zelf keuzes te maken, de lokale voorkeuren. Het is niet alles of niets. Je kunt echt kiezen welke bouwstenen je wel en niet wilt.”

In Almere heeft Sakko gekozen voor de meest uitgebreide versie van het Cosie-concept, met de volledige bakery en inclusief frituur. “Volgens mij waren we een van de eerste partijen die ook echt alle pijlers van Cosie heeft doorgevoerd. Het zijn natuurlijk flinke investeringen, maar we geloven dat het op deze locatie lonend kan zijn. Op alle onderdelen, van de frituur tot de ovens, van de koffieautomaat tot de koeling, hebben we gekozen voor het beste van het beste.”

Hulplijnen

In aanloop naar de grootschalige verbouwing sprak Zevenbergen onder meer met experts van Total, AB interieurbouw, Willem Devilee en met Eric van Voorthuizen. “Aan Eric heb ik echt heel veel gehad. Hij is tegenwoordig actief bij SWO De Splinter, maar hij heeft vanuit zijn lange verleden bij Vissers Energy Group ook veel ervaring met shop en retail. Waar moet je allemaal op letten in de shop? Hoe richt je de bakery in en wat zijn de verschillen tussen een snelweglocatie of een lokale bakkerij. Dat was echt heel nuttig. En zo zijn er veel meer mensen bij wie ik mocht aankloppen en die ik dank verschuldigd ben.”

De verbouwing was een aardige puzzel. Eén ding stond daarbij voor Zevenbergen buiten kijf. “We wilden alles zoveel mogelijk laten doordraaien. Zes weken de toko sluiten zagen we echt niet zitten.” Uiteindelijk werd tijdens de verbouwing van de shop op het voorterrein een unit neergezet waar klanten konden afrekenen. Bij de verbouwing van de shop kwamen er meer uitdagingen om de hoek kijken. “Je moet heel slim omgaan met je ruimte. Waar zet je wat precies neer? Hoe zorg je voor voldoende werkruimte voor de medewerkers van de bakery? Ook was de capaciteit aan stroom bij lange na niet ontoereikend voor alle apparatuur die we wilden aansluiten. Kortom, het was een flinke klus.”

(Het artikel gaat verder onder de foto)

Het was een spannende tijd, bekent Zevenbergen. “Ik was hier gedurende de verbouwing bijna elke dag samen en kan de rit wel dromen. Je wilt gewoon dat alles perfect verloopt en dat er geen fouten gemaakt worden. Ondanks dat het werk gedaan werd door ervaren mensen van Xtensief en AB interieurbouw was het voor ons deels een nieuwe tak van sport, dan moet je nog even wat harder rennen dan normaal.”

Ervaren ploeg

De locatie staat inmiddels als een huis en het is net iets voor de lunchtijd lekker druk. “Het gaat erg goed. Groot voordeel is dat we een ervaren stationsmanager hebben. Ook alle andere medewerkers zijn al jaren actief op deze locatie. Kortom, ze kennen het werk en de klant. Natuurlijk vergt een bakery wel wat nieuwe vaardigheden, maar daar zijn ze afgelopen tijd goed in begeleid en getraind door Willem Devilee. Kortom, het loopt erg voorspoedig.”

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.