Zuid-Holland stelt plannen voor veiling vergunningen voorlopig uit

De plannen om vergunningen van tankstations langs provinciale wegen in Zuid-Holland in te trekken en te vervangen door huurcontracten, zijn tot nader order uitgesteld. Dat heeft de Provincie Zuid-Holland laten weten. De provincie geeft aan dat het overleg met de brancheverenigingen meer tijd in beslag neemt dan vooraf verwacht. De nieuwe plannen hebben binnen de branche voor veel ophef gezorgd.

“Wij hebben afgelopen tijd een aantal gesprekken gevoerd met de provincie. Dat hebben we samen met de brancheverenigingen Beta, Bovag, Nove en VNPI gedaan. Branchebreed zijn we niet gelukkig met de nieuwe plannen van Zuid-Holland. Ze gaan veel te kort door de bocht”, aldus Gabriëlle Pielage, namens adviesbureau Rijnstad ook betrokken bij de vergunningenzaak.

Nieuwe constructie treft 42 tankstations

Volgens Pielage wil de provincie de nieuwe constructie vooral invoeren om de kas te spekken. “Het is in mijn ogen een nieuwe melkkoe, een manier om zoveel mogelijk geld te verdienen aan de ondernemers.” De provincie wil de nieuwe constructie opleggen aan 42 tankstations, maar een systeem voor alle tankstations is volgens Pielage niet zo maar mogelijk.

“Probleem is dat de situatie en de vergunningen per ondernemer verschillen. Geen zaak is hetzelfde. Bij een enkele ondernemer is sprake van opstalrecht. Daarnaast hebben alle ondernemers zelf een behoorlijk kapitaal geïnvesteerd in hun tankstation. Zij zijn vaak alleen afhankelijk van deze concessie. Daar moet je als provincie zorgvuldig mee omgaan.”

Het gaat in een groot aantal van de gevallen om zelfstandige ondernemers. Met name voor deze groep kunnen de nieuwe plannen forse gevolgen hebben. Ze kunnen zelfs hun tankstation kwijtraken. Ondernemers komen wellicht wel in aanmerking voor een vergoeding als ze hun tankstation niet kunnen behouden, liet de provincie eerder weten. En mogelijk krijgen al zittende vergunninghouders het recht om bij veilingen het laatste bod te doen. Maar dat is niet meer dan een doekje voor het bloeden, vinden de brancheorganisaties.

Meer betalen voor de grond

Als gevolg van de nieuwe plannen van de provincie Zuid-Holland zullen de uitbaters van de tankstations aanzienlijk meer moeten betalen om de grond te kunnen gebruiken. De gebruiksrechten worden bovendien om de vijftien jaar opnieuw geveild. De overgang naar de nieuwe situatie is overigens niet vrijwillig. De provincie verplicht de ondernemers om naar dit nieuwe systeem over te schakelen, anders raken ze hun tankstation sowieso kwijt. De angst bestaat dat ook andere provincies volgen. “Als ondernemer weet je eigenlijk niet waar je aan toe bent”, vindt Pielage.

Roerige tijden

Volgens haar is het er de tijd niet naar om dit soort nieuwe constructies in te voeren. “Het zijn roerige tijden in onze branche. Heel veel groei zit er komende jaren sowieso niet in, onder meer door de opkomst van alternatieve brandstoffen en elektra, de beperkingen die gesteld worden aan de CO2-uitstoot en bijvoorbeeld een mogelijke aanpassing van de regelgeving op het gebied van tabak. Door als provincie dit soort maatregelen te nemen, tref je de ondernemer direct in zijn portemonnee.” Of van uitstel afstel komt, is maar zeer de vraag. “We wachten af wat er gaat gebeuren en houden daarbij nauw contact met alle brancheorganisaties.”

Ook Bovag is tevreden, laat woordvoerder Tom Huyskens weten. “Wij zijn uiteraard blij dat de tijd wordt genomen om nog eens goed naar dit dossier te kijken en dat de zorgen en vragen van ondernemers en brancheorganisaties niet aan dovemansoren waren gericht.”

Belangenvereniging Beta verzet zich ook tegen de plannen. “Het is geen acceptabel aanbod voor ondernemers. Zij gaan er flink op achteruit”, meldt Lisanne Henneveld. “De provincie kan ook niet aangeven welke juridische basis er is voor het plan om ondernemers te verplichten te vertrekken als ze niet akkoord gaan met het voorstel. We raden onze achterban dan ook alleen aan om niets te tekenen. Wij voorzien wel afstel, en niet alleen maar uitstel.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.