Provincie Zuid-Holland overweegt compensatie bij kwijtraken tankstation door veiling

Ondernemers in Zuid-Holland krijgen wellicht compensatie als ze hun tankstation kwijtraken door de nieuwe veilingsystematiek van de provincie. Dat blijkt uit een brief van de provincie aan de betrokken brancheverenigingen. Ook wordt gekeken of zittende vergunninghouders het recht krijgen om bij de toekomstige veilingen het laatste bod te doen.

In maart werd bekend dat de provincie Zuid-Holland van plan is om voor 42 tankstations de vergunningen in te trekken. Het betreft stations die grond huren van de provincie. In plaats van vergunningen komen er 15-jarige huurcontracten. Zodra deze contracten aflopen, worden de huurrechten geveild. Daarbij krijgt uiteraard de hoogste bieder het recht om de vijftien volgende jaren de grond te huren.

Gevolgen

Met name voor zelfstandige ondernemers kan dit grote gevolgen hebben. Sterker nog, ze kunnen door dit nieuwe verhuurbeleid hun volledige bedrijf kwijtraken. Mocht deze situatie zich te zijner tijd inderdaad voordoen, komt er mogelijk compensatie. Hoe deze wordt berekend, is nog niet bepaald.

Wel doet de provincie enkele suggesties, bijvoorbeeld om een bepaald percentage te pakken van het verschil tussen het hoogste en het op één na hoogste bod. Of om het gemiddelde te pakken van alle biedingen. De betrokken brancheverenigingen Beta, Bovag, Nove en VNPI worden uitgenodigd mee te denken over de invulling van de nieuwe veilingsystematiek.

‘Right of first refusal’

Om de kleine ondernemer verder tegemoet te komen, wordt nagedacht over een ‘right of first refusal’. Dit houdt in dat de zittende huurder het recht krijgt om bij aan het einde van de veiling het hoogste bod te evenaren en zo de locatie te behouden. “Het heeft onze voorkeur om dit eenmalig toe te passen, zodat de zittende vergunninghouder nog vijftien jaar langer kan blijven profiteren van het door hem opgebouwde klantennetwerk”, schrijft de provincie in de brief aan de vier belangenverenigingen.

Een eventuele voorkeursbehandeling komt er uitsluitend voor kleine zelfstandigen en geldt alleen voor de eerste veilingronde. Als de huurrechten voor de tweede keer onder de hamer komen, bij ongewijzigd beleid is dat in 2048, is van compensatie geen sprake meer. De definitie van ‘kleine zelfstandigen’ moet nog worden uitgewerkt.

De brancheverenigingen zijn inmiddels in overleg met de provincie over deze kwestie en houden hierover informatiebijeenkomsten voor de betreffende ondernemers. Zo is er op woensdag 17 mei een bijeenkomst van Bovag en Nove. Beide verenigingen trekken samen op in dit dossier en zij melden tijdens deze bijeenkomst welke stappen zij van plan zijn te zetten. Ook Beta houdt later deze maand een informatiesessie. De belangenorganisaties bekijken momenteel de mogelijkheden om samen op te trekken in dit dossier.

Lees ook: Provincie Zuid-Holland wil vergunning voor 42 tankstations intrekken

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Provincie Zuid-Holland overweegt compensatie bij kwijtraken tankstation door veiling | TankPro.nl

Provincie Zuid-Holland overweegt compensatie bij kwijtraken tankstation door veiling

Ondernemers in Zuid-Holland krijgen wellicht compensatie als ze hun tankstation kwijtraken door de nieuwe veilingsystematiek van de provincie. Dat blijkt uit een brief van de provincie aan de betrokken brancheverenigingen. Ook wordt gekeken of zittende vergunninghouders het recht krijgen om bij de toekomstige veilingen het laatste bod te doen.

In maart werd bekend dat de provincie Zuid-Holland van plan is om voor 42 tankstations de vergunningen in te trekken. Het betreft stations die grond huren van de provincie. In plaats van vergunningen komen er 15-jarige huurcontracten. Zodra deze contracten aflopen, worden de huurrechten geveild. Daarbij krijgt uiteraard de hoogste bieder het recht om de vijftien volgende jaren de grond te huren.

Gevolgen

Met name voor zelfstandige ondernemers kan dit grote gevolgen hebben. Sterker nog, ze kunnen door dit nieuwe verhuurbeleid hun volledige bedrijf kwijtraken. Mocht deze situatie zich te zijner tijd inderdaad voordoen, komt er mogelijk compensatie. Hoe deze wordt berekend, is nog niet bepaald.

Wel doet de provincie enkele suggesties, bijvoorbeeld om een bepaald percentage te pakken van het verschil tussen het hoogste en het op één na hoogste bod. Of om het gemiddelde te pakken van alle biedingen. De betrokken brancheverenigingen Beta, Bovag, Nove en VNPI worden uitgenodigd mee te denken over de invulling van de nieuwe veilingsystematiek.

‘Right of first refusal’

Om de kleine ondernemer verder tegemoet te komen, wordt nagedacht over een ‘right of first refusal’. Dit houdt in dat de zittende huurder het recht krijgt om bij aan het einde van de veiling het hoogste bod te evenaren en zo de locatie te behouden. “Het heeft onze voorkeur om dit eenmalig toe te passen, zodat de zittende vergunninghouder nog vijftien jaar langer kan blijven profiteren van het door hem opgebouwde klantennetwerk”, schrijft de provincie in de brief aan de vier belangenverenigingen.

Een eventuele voorkeursbehandeling komt er uitsluitend voor kleine zelfstandigen en geldt alleen voor de eerste veilingronde. Als de huurrechten voor de tweede keer onder de hamer komen, bij ongewijzigd beleid is dat in 2048, is van compensatie geen sprake meer. De definitie van ‘kleine zelfstandigen’ moet nog worden uitgewerkt.

De brancheverenigingen zijn inmiddels in overleg met de provincie over deze kwestie en houden hierover informatiebijeenkomsten voor de betreffende ondernemers. Zo is er op woensdag 17 mei een bijeenkomst van Bovag en Nove. Beide verenigingen trekken samen op in dit dossier en zij melden tijdens deze bijeenkomst welke stappen zij van plan zijn te zetten. Ook Beta houdt later deze maand een informatiesessie. De belangenorganisaties bekijken momenteel de mogelijkheden om samen op te trekken in dit dossier.

Lees ook: Provincie Zuid-Holland wil vergunning voor 42 tankstations intrekken

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.