Gulf Nederland, tankstation

Finco rondt overname af van groothandelsactiviteiten Gulf

Finco heeft de overname van de groothandelsonderdelen van Gulf afgerond. In de deal zitten zowel de landhandel- als de bunkeringactiviteiten. Ook de smeermiddelenpoot is in de transactie betrokken. De tankstations van Gulf blijven buiten de deal. Hoeveel geld er is betaald voor de bedrijfsonderdelen maken beide partijen niet bekend. De activiteiten zijn woensdag 30 maart definitief overgedragen. Ook het personeel en de bijbehorende logistiek zat in de boedel, te weten de depots, de schepen, de trucks.

Vorig jaar werd bekend dat Finco bovengenoemde bedrijfsonderdelen van Gulf-moederbedrijf Enviem zou overnemen. Die deal is nu dus afgerond. Een woordvoerder van Enviem meldde destijds dat het bedrijf zich wil focussen op de retailpoot en dat de groothandelsactiviteiten daarom worden afgestoten.

Finco blijft na de transactie het Gulf-merk voeren. “Zowel voor de landhandel en de bunkering als voor de smeermiddelen”, licht directielid Jan-Willem van der Velden van Finco toe. “Voor laatstgenoemde activiteiten hebben we onlangs een samenwerking afgesloten met Gulf Oil International. Zij voeren momenteel campagne om het Gulf-merk meer onder de aandacht te brengen. Zo het heeft het onlangs een partnerschap afgesloten met de Engelse voetbalclub Manchester United.”

Overname terminal

Van der Velden geeft aan dat Finco een ‘voorzichtige groeistrategie’ heeft. Die strategie kreeg de afgelopen tijd vorm met onder andere de overname per 1 februari dit jaar van een opslagterminal in de stad Groningen. Voormalige eigenaren waren Kuwait Petroleum en Total. De terminal is verdergegaan onder de naam Finco Terminal Groningen BV.

Het bedrijfsonderdeel is gelegen aan het Van Starckenborghkanaal en beschikt over twee tankputten met een diversiteit aan opslagtanks. De totale opslagcapaciteit bedraagt ruim twaalfduizend kubieke meter. De terminal voldoet volledig aan de PGS29-standaard en is ook uitgerust met drie laadrekken voor het leveren van (weg)brandstoffen via truckbeladingen.

Ook werkt het bedrijf sinds enige tijd samen met Tamoil. Daarbij verhuurt laatstgenoemde haar Groningse depot aan Finco. Dit depot wordt gebruikt voor de opslag van diesel en gasolie, waardoor het een bufferfunctie vervult voor het snel kunnen aanvoeren van diesel en gasolie naar de Finco Terminal Groningen, voor het geval de voorraad aldaar ontoereikend is. Tevens hebben beide bedrijven besloten samen de bevoorrading van Tamoil-stations in Nederland uit te voeren.

Over Finco

Finco Fuel Holding is drie jaar geleden opgericht en is actief in de downstream-oliemarkt in Nederland en Azië. Het hoofdkantoor in Nederland staat in Dordrecht. Voor de Aziatische tak wordt gewerkt vanuit een kantoor in Singapore, onder de naam Afco. Het bedrijf heeft in Nederland onder andere een opslagterminal in Amsterdam en dus sinds kort in Groningen.

Ook is het actief op het gebied van groothandel, bunkeren en directe levering van minerale en biobrandstoffen. De directie wordt gevormd door twee oudgedienden uit de oliehandel, namelijk Peter Nohlmans en de eerdergenoemde Jan-Willem van der Velden.

Tom van Gurp

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.