Onderhandelaars dichter bij nieuwe cao tankstationbranche

De vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers in de tankstationbranche zijn dichter bij een akkoord over een nieuwe cao. Dat melden Beta en Bovag. Over onder meer naleving van de cao en scholing zijn beide kampen elkaar genaderd. Over de lonen liggen de wensen van de bonden en de brancheverenigingen nog ver uit elkaar.

De vertegenwoordigers van werknemers gaven bij de start van de onderhandelingen aan een loonsverhoging van 2,5 % te willen. Volgens hen geen onredelijke eis, gezien de inflatie. Beta en Bovag vinden dit echter te ver gaan. Zij wijzen op het feit dat de branche in zwaar weer zit en een forse verhoging van de lonen niet reëel is.

Pensioen

Een andere reden dat over de werknemersbeloning nog geen akkoord is, is de aanstaande wijziging van de pensioenverplichtingen. Die verandert met ingang van volgend jaar. Pomphouders moeten dan een groter deel van de pensioenpremies ophoesten.

“En dat betekent meer kosten voor de werkgever. Werknemers houden een groter deel van hun loon over”, legt Beta-onderhandelaar Tim Schoenmakers uit. Hoe de nieuwe verdeling van de pensioenuitgaven wordt verdeeld tussen werknemers en werkgevers moet de komende tijd duidelijk worden. Maar dat het waarschijnlijk niet gunstig uitpakt voor werkgevers, is al wel duidelijk.

Overeenkomst

Toch is Schoenmakers hoopvol gestemd. “We merken bij de bonden meer begrip voor de situatie in de branche. Niet voor niets stuurde FNV vorige week een brandbrief naar de Tweede Kamer, waarin ze stellen te vrezen voor verlies van duizenden banen.” Beta hoopt voor het einde van het jaar een nieuw akkoord te hebben.

De cao die de afgelopen twee jaar gold in tankstationland liep op 31 oktober af. Tot een nieuwe overeenkomst is gesloten, blijft de oude cao in beginsel van kracht. Als werkgevers exact willen weten hoe het zit, kunnen ze met een vraag het beste even bellen met hun branchesecretariaat.

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Onderhandelaars dichter bij nieuwe cao tankstationbranche | TankPro.nl

Onderhandelaars dichter bij nieuwe cao tankstationbranche

De vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers in de tankstationbranche zijn dichter bij een akkoord over een nieuwe cao. Dat melden Beta en Bovag. Over onder meer naleving van de cao en scholing zijn beide kampen elkaar genaderd. Over de lonen liggen de wensen van de bonden en de brancheverenigingen nog ver uit elkaar.

De vertegenwoordigers van werknemers gaven bij de start van de onderhandelingen aan een loonsverhoging van 2,5 % te willen. Volgens hen geen onredelijke eis, gezien de inflatie. Beta en Bovag vinden dit echter te ver gaan. Zij wijzen op het feit dat de branche in zwaar weer zit en een forse verhoging van de lonen niet reëel is.

Pensioen

Een andere reden dat over de werknemersbeloning nog geen akkoord is, is de aanstaande wijziging van de pensioenverplichtingen. Die verandert met ingang van volgend jaar. Pomphouders moeten dan een groter deel van de pensioenpremies ophoesten.

“En dat betekent meer kosten voor de werkgever. Werknemers houden een groter deel van hun loon over”, legt Beta-onderhandelaar Tim Schoenmakers uit. Hoe de nieuwe verdeling van de pensioenuitgaven wordt verdeeld tussen werknemers en werkgevers moet de komende tijd duidelijk worden. Maar dat het waarschijnlijk niet gunstig uitpakt voor werkgevers, is al wel duidelijk.

Overeenkomst

Toch is Schoenmakers hoopvol gestemd. “We merken bij de bonden meer begrip voor de situatie in de branche. Niet voor niets stuurde FNV vorige week een brandbrief naar de Tweede Kamer, waarin ze stellen te vrezen voor verlies van duizenden banen.” Beta hoopt voor het einde van het jaar een nieuw akkoord te hebben.

De cao die de afgelopen twee jaar gold in tankstationland liep op 31 oktober af. Tot een nieuwe overeenkomst is gesloten, blijft de oude cao in beginsel van kracht. Als werkgevers exact willen weten hoe het zit, kunnen ze met een vraag het beste even bellen met hun branchesecretariaat.

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.