boorplatform, olie, oceaan, gas

Crisis heeft weinig vat op Nederlandse olie- en gasleveranciers

De Nederlandse toeleveranciers in de olie- en gasindustrie kijken terug op een goed jaar. Hun omzet viel hoger uit dan verwacht. Ook hun verwachtingen voor 2013 zijn positief. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Ernst & Young naar deze sector.

Omzet en het aantal orders overtroffen de eigen verwachtingen over 2012 van de deelnemers aan het onderzoek. Toeleveranciers in de sector hebben weinig last van de crisis, constateert Ernst & Young. De vraag naar energie blijft hoog en fossiele brandstoffen blijven onverminderd nodig om aan die vraag te voldoen.

Goede verwachting over 2013

Ruim 65 procent van de ruim honderd respondenten is positief over het komende jaar. Ze verwachten een hogere omzet en meer orders dan in het voorgaande jaar. Belangrijkste aandachtspunten voor de bedrijven in 2013 zijn verhogen van de efficiëntie en kostenbeheersing, groei in nieuwe markten en risicomanagement.

Ruim een derde heeft plannen om een overname te doen om zo het marktaandeel in bestaande en nieuwe markten te vergroten en vanwege de schaalvoordelen. Bedrijven die geen acquisitie overwegen ontbreekt het aan vertrouwen in de markt en vanwege de beperkte beschikbaarheid van kapitaal bij banken.

Investeren

Als landen waar bedrijven willen investeren noemen ze allereerst Nederland, gevolgd door Brazilië, Verenigde Staten, Duitsland en Engeland. “Het is opvallend dat door de Nederlandse toeleveranciers in de olie- en gassector hierbij Azië nauwelijks wordt genoemd, terwijl uit internationale studies blijkt dat Azië, en met name China, een gebied is waar veel olie- en gasexploratie en productie-activiteiten plaatsvinden”, aldus René Coenradie van Ernst & Young.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.