Shell logo tankstation

Shell-directeur haalt woede Milieudefensie op de hals met uitspraken over klimaatzaak

Milieudefensie is niet te spreken over uitspraken van Marjan van Loon van Shell. Foto: Nico Schinkelshoek

Marjan van Loon, president-directeur van Shell Nederland, heeft zich de woede van Milieudefensie op de hals gehaald met uitspraken die ze in het televisieprogramma EenVandaag deed. Ze noemde de klimaatzaak die de milieuorganisatie tegen Shell aanspande onder andere ‘side business’. 

In een uitgebreide reactie op het interview van afgelopen week stelt Milieudefensie dat klimaatverandering allang geen bijzaak meer is, maar een hoofdzaak. “Rivieren staan historisch laag, boeren wereldwijd wachten al maanden op regen. Bosbranden, hittegolven, met vele doden tot gevolg. Maar wees niet bang, sust Van Loon ons toe, Shell is bezig met de transitie en er komt een waterstoffabriek op de Maasvlakte in de nabije toekomst.”

Met de vinger wijzen

Van Loon ziet partijen als Milieudefensie als ‘mensen die met de vinger willen wijzen’, zei ze. Volgens haar is beter om in te zetten op een gesprek en samen tot oplossingen te komen. “Na jarenlange gesprekken met politiek en bedrijfsleven, waaronder Shell, kon Milieudefensie niet anders dan naar de rechter te stappen”, verdedigt de organisatie zich.

Naast een bijzaak noemde de president-directeur van Shell de klimaatzaak die Milieudefensie in mei 2021 won ook een verdienmodel. De multinational werd door de rechtbank verplicht gesteld om haar wereldwijde CO2-uitstoot in 2030 ten opzichte van 2019 met netto 45 procent omlaag te brengen. “Zij hebben natuurlijk ook aandeelhouders, en dat zijn hun leden. En daarvoor moeten zij bepaalde acties nemen en kunnen zij misschien niet in gesprek gaat met bepaalde leden, omdat hun achterban dat niet fijn vindt.”

‘Aanval op rechtsstaat’

Ook die uitspraak valt verkeerd bij Milieudefensie. “Dit soort uitspraken zijn een aanval op onze rechtsstaat. Milieudefensie stapt naar de rechter omdat wij mensenlevens die bedreigd worden door gevaarlijke klimaatverandering, proberen te beschermen. En wij kregen gelijk. Als Shell het rechtssysteem reduceert tot een verdienmodel maak ik mij grote zorgen over de waarden die Shell aan mensenlevens hecht.”

Van Loon noemde Shell verder een van de koplopers en aanjagers in de sector als het gaat om duurzame investeringen. “Dit is een veel voorkomende afleidingsmanoeuvre van Shell: Shell doet het al zo goed, kijk maar we hebben hier een duurzaam project. Ondertussen gaat slechts 12 procent van Shell’s totale investeringen naar verduurzaming, waar marketing ook onder valt. Promopraatjes waarvan de Reclame Code Commissie keer op keer zegt dat ze de consument misleiden”, aldus Milieudefensie.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.