TotalEnergies-tankstation tanken pomp

TotalEnergies en Shell boeken miljardenwinst in tweede kwartaal

Foto: Nico Schinkelshoek

TotalEnergies heeft in het tweede kwartaal een recordwinst geboekt. Het concern bleef profiteren van de hoge prijzen voor energie en brandstof door de oorlog in Oekraïne en zag de winst daardoor stijgen tot 9,8 miljard dollar, van 3,5 miljard dollar een jaar eerder. Ook Shell deed in het tweede kwartaal opnieuw uitstekende zaken. Het Britse bedrijf boekte een nettowinst van 18 miljard dollar, omgerekend 17,6 miljard euro.

TotalEnergies beloont de aandeelhouders door voor een extra 2 miljard dollar aan eigen aandelen in te kopen. De Britse concurrent kondigde eveneens een extra aandeleninkoopprogramma aan van 6 miljard dollar na de miljardenwinst in het afgelopen kwartaal. Het nieuwe aandeleninkoopprogramma komt bovenop de 8,5 miljard dollar aan eigen aandelen die Shell in de eerste helft van dit jaar al inkocht.

Veilige energieleveringen

“De invasie van Rusland in Oekraïne bleef de energiemarkten in het tweede kwartaal beïnvloeden”, aldus topman Patrick Pouyanné van TotalEnergies, die aangaf dat de marges bij de raffinage-activiteiten een recordhoogte hebben bereikt. Ook verwacht hij dat de prestaties van de handelsactiviteiten op het gebied van gas, vloeibaar gemaakt aardgas (lng) en elektriciteit sterk zullen blijven. Het bedrijf moest daarentegen wel 3,5 miljard dollar afschrijven op de waarde van zijn belang in de Russische gasproducent Novatek vanwege de westerse sancties tegen Rusland.

De winst van Shell was ruim twee keer zo hoog als in de eerste drie maanden van dit jaar, toen het om 7,1 miljard dollar ging. “Met de volatiele energiemarkten en de aanhoudende noodzaak voor actie om klimaatverandering aan te pakken, blijft 2022 zeer uitdagend voor zowel consumenten, overheden als bedrijven”, zegt Shell-topman Ben van Beurden in een toelichting. “We gebruiken onze financiële kracht om te investeren in veilige energieleveringen die de wereld vandaag nodig heeft.”

Extra belasting

De forse winsten van de olieproducenten trekt ook de aandacht van politici die hogere belastingen op deze winsten willen om de pijn van de hoge benzineprijzen en stijgende inflatie voor consumenten te verzachten. De Franse overheid lijkt vooralsnog af te zien van een dergelijke extra belasting maar zet de oliebedrijven wel onder druk om de prijzen te verlagen. TotalEnergies biedt deze zomer al kortingen op de prijzen van benzine en diesel bij zijn tankstations en heeft beloofd ook na de zomermaanden kortingen te blijven geven.

(Bron: ANP)

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.