Halma Agro Ferwert snellader

Halma Agro plaatst eerste snellader in netwerk

Foto: Halma Agro

Het eerste tankstation in het netwerk van Halma Agro is uitgebreid met een snellader. Er was bovendien nóg een primeur voor de locatie in het Friese dorp Ferwert, want het station werd als eerste in Nederland voorzien van een Alpitronic Hypercharger die werkt op basis van accu’s.

De lader levert op dit moment een maximaal vermogen van 100 kW. Om dit vermogen daadwerkelijk te halen, wordt de netcapaciteit ondersteund met accu’s, vertelt Schelte Halma. “Binnen enkele maanden krijgen we een kleine netverzwaring en gaan we naar maximaal 130 kW. Er kunnen twee auto’s tegelijk laden, maar de capaciteit halveert dan”, aldus de directeur van Halma Agro. Het project werd volledig uitgevoerd door het bedrijf ChargeMakers, dat de lader ‘plug-and-play’ installeerde.

Boot naar Ameland

Dat Halma het tankstation in de gemeente Noardeast-Fryslân koos om als eerste uit te breiden met een snellader heeft meerdere redenen. “We hebben gekozen voor de locatie Ferwert omdat daar in de buurt helemaal geen snelladers zijn. Ook ligt dit tankstation aan een route voor de boot naar Ameland. Dit maakt het voor toeristen mogelijk om net voordat ze de boot opgaan nog even bij te laden. Ik zie voor de onbemande tankstations ook wel kansen voor snelladers, want het is een mooie aanvulling op het aanbieden van de fossiele brandstoffen.”

Het is de bedoeling dat het Friese tankstation ook zonnepanelen krijgt, waarmee de accu’s van de snellader opgeladen kunnen worden. “Hierdoor kunnen we de laadprijs nog aantrekkelijker maken.”

Halma Energy

De onderneming uit het Friese dorp St. Annaparochie exploiteert meerdere onbemande tankstations in Noord-Nederland. Bij al deze tien tankstations kunnen klanten diesel B7 en euro E10 tanken. Daarnaast levert Halma Agro smeermiddelen en voorziet het bedrijven in Groningen en Friesland met tankwagens van brandstof. Daar is nu dus een nieuwe markt bijgekomen: Halma Energy. Met die tak wil het bedrijf meerdere stations in het netwerk voorzien van snelladers.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.