JET

Waterstofkoploper Duitsland krijgt groot aantal nieuwe H2-stations

Foto: Philips 66

Het Amerikaanse energiebedrijf Phillips 66 en het Zwitserse H2 Energy Europe bouwen 250 nieuwe waterstoftankstations in Duitsland, Oostenrijk en Denemarken. De stations moeten tegen 2026 operationeel zijn. Daarmee wordt het Europese waterstofnetwerk, dat eind 2021 volgens h2stations.org 228 stations telde, fors vergroot. 

De twee bedrijven tekenden een joint venture waarin ze allebei voor 50 procent verantwoordelijk worden voor de uitvoering van het project. Phillips 66 exploiteert in Europa meer dan duizend JET-tankstations (foto). Bij die locaties zal het grootste deel van de vulpunten dan ook geplaatst worden. Daarnaast worden nieuwe plekken op belangrijke transportroutes gekozen.

Samenwerking

“We beschouwen waterstof- en brandstofceltechnologie als een factor die de energietransitie mogelijk maakt”, zegt Rolf Huber, oprichter van H2 Energy. Het bedrijf ontwikkelde eerder met Hyundai vrachtwagens met waterstof brandstofcellen en bouwde al verschillende waterstofstations.

“Bij Phillips 66 zijn we van mening dat het uitbreiden van de toegang tot waterstof van cruciaal belang is voor het bereiken van een koolstofarme toekomst”, aldus Brian Mandell. De directeur van Phillips 66 zegt blij te zijn met de samenwerking. “H2 Energy heeft succes bewezen bij het ontwikkelen van technologische activa in de waterstofwaardeketen.” Voor de realisatie van het tanknetwerk is overigens wel overheidssteun nodig. Hoe de verdeling van het aantal nieuwe stations per land eruit zal zien, is niet bekendgemaakt.

Sterke groei

Dat de groei van het aantal waterstoftankstations in Europa in een stroomversnelling raakt, blijkt ook uit de cijfers van het Duitse Ludwig-Bölkow-Systemtechnik, dat al jaren het aantal stations met de brandstof bijhoudt. 2021 was een recordjaar qua aantal nieuwe waterstofstations. Wereldwijd werden er 142 geopend.

Van de eind 2021 geregistreerde 228 Europese stations stonden er 101 in Duitsland. Daarna volgt Frankrijk met 41 locaties, dan het Verenigd Koninkrijk met negentien stations en Zwitserland met twaalf locaties. Nederland is volgens de tellingen van eind vorig jaar op plek vijf te vinden met elf stations. Dat aantal is nu overigens hoger, want sinds deze week is bijvoorbeeld ook het waterstofstation in Doetinchem officieel open voor klanten. Deze locatie werd in de telling van eind 2021 niet meegenomen.

Waterstof tanken kan nu in 33 landen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.