Waterstof position paper BETA

‘Ondersteuning vanuit de politiek is voor ons als branche heel belangrijk’

Bron: BETA

“Om de energietransitie echt in een versnelling te brengen, moet de overheid stoppen met kiezen tussen de kip óf het ei. Subsidieer en ondersteun beide: help niet alleen de autobezitters, maar ook de infrastructuur voor tankstations.” Dat stelt de Belangenvereniging Tankstations (BETA) in haar position paper over duurzame brandstoffen op het het tankstation. 

Tijdens de afsluitende paneldiscussie van het Nationaal Waterstofcongres op 10 november gaat Wim van Gorsel in op een van die duurzame brandstoffen: waterstof. Van Gorsel vertegenwoordigt de BETA, waar zo’n 1.200 tankstations onder vallen, in het H2Platform.

Bestaande brandstoffen

“Geheel ten onrechte wordt vaak de aanname gedaan dat tankstations alléén fossiele brandstoffen willen verkopen. Als mkb’ers verkopen wij echter alles wat de klant wenst. Dus ook nieuwe energiedragers”, stelt de BETA. Bovendien is er volgens de brancheorganisatie al een groot portfolio aan (bio)brandstoffen beschikbaar dat per direct CO2-reductie kan realiseren.

Zo worden groengas, bio-LPG, ethanol, bio-methanol, biodiesel en hernieuwbare diesel genoemd. Deze brandstoffen kunnen overigens ook dienen als ‘verzekering’ wanneer blijkt dat de marktintroductie van elektrisch aangedreven voertuigen langzamer verloopt dan verwacht. Omdat de meeste biobrandstoffen ‘drop-in’ fuels zijn, hoeft de logistieke infrastructuur nauwelijks te worden aangepast.

Toekomst van waterstof

Daarnaast is er volgens de BETA een belangrijke rol weggelegd voor onder andere waterstof. Het probleem is alleen dat er subsidie beschikbaar moet zijn, omdat de prijzen voor de bouw van een waterstofstation te hoog zijn. “Ondersteuning vanuit de politiek is voor ons als branche heel belangrijk.” De bouw van een waterstoftankstation tegen een prijs van ruim 1,75 miljoen euro is dan ook nog lang niet rendabel, meent de organisatie.

“BETA ziet waterstof naast elektrisch als het alternatief op bestaande tankstations voor een duurzame en emissieloze toekomst en zeker wanneer we het hebben over heavy duty-oplossingen (zwaar verkeer). Er is echter heel veel geld nodig. BETA-leden (mkb’ers) zijn niet in staat om 1,75 miljoen euro voor een waterstofinstallatie op te brengen omdat iedereen in de tankstationbranche weet dat de er voorlopig toch nog geen sluitende businesscase zal zijn.”

Netwerk van twintig waterstofstations

Toch zouden BETA-leden graag in waterstof willen investeren als er met subsidie een redelijk alternatief wordt geboden, laat de branchevereniging verder weten. “Ons project richt zich op de realisatie van twintig H2-tankstations, verspreid over Nederland. Het rijden op waterstof wordt door de overheid gestimuleerd en met name ons unieke bestaande netwerk van tankstations langs alle wegen is uitermate geschikt voor waterstof. Als branchepartij willen wij graag een rol spelen bij de versnelling maar dat kan alleen met financiële ondersteuning vanuit de overheid.”

Lees ook:

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.