Kuster Energy gaat naast laadpalen ook zonnelaadstations aanbieden

Kuster Energy en AmperaPark, leverancier van zonnelaadstations, gaan een samenwerking aan. Het eerste resultaat van de overeenkomst zal zichtbaar zijn bij het Kuster Energy-tankstation in Groenlo, waar een overdekt laadplein komt te staan.

Om het aanbod te verbreden, wordt het Achterhoekse Kuster Energy reseller van AmperaPark. Kuster Energy is al actief in de markt voor laadpalen en hoopt door de samenwerking het totaalplaatje aan te kunnen bieden, vertelt Jan Pieter de Wilde. “Als je ook een systeem kan aanbieden waarin laadpalen hun eigen energie opwekken en dat combineert met een laadpas, heb je het hele pakket. We merken dat er veel interesse is in de markt voor het laden, maar dat ook de vraag speelt waar je de stroom vandaan haalt”, aldus de commercieel directeur van Kuster Energy.

Van onbemand tankstation naar laadstation

Bij het tankstation in Groenlo staat al een aantal snelladers. Het zonnelaadstation, dat er aan het einde van het jaar moet staan, wordt volgens De Wilde gelijk een showroom om te tonen wat er mogelijk is. Onder de panelen komen vier opstelplekken: twee snelladers van 50 kW en er komt een snellader van twee keer 150 kW. Die laadpalen worden volgens de commercieel directeur aangekleed als Kuster Charging-stations. “Het tankstation is al heel bijzonder en dit erbij maakt het nog aparter. Het past daar dus wel.”

(De tekst gaat verder onder de afbeelding)

Zonnelaadstation AmperaPark
Zo zien de zonnelaadstations van AmperaPark er uit. Foto: AmperaPark

“Wat we in Groenlo laten zien, is een klein laadstation. Wellicht dat we in de nabij toekomst ook naar volledige laadstations gaan op bepaalde locaties. Uiteindelijk willen we dan misschien wel de onrendabele, onbemande tankstations inruilen voor snellaadstations waar mensen kunnen laden”, vertelt de Wilde.

Voordat dat zover is, wordt eerst naar een combinatie van fossiele brandstoffen en laden gezocht. “Dan krijg je een soort voorlopige tussenvorm. De transitie gaat niet van vandaag op morgen, dus je moet ergens naartoe. De AmperaParken komen er dan eerst naast te staan. In de toekomst gaan we dat wellicht uitrollen naar grote laadstations.”

Overdekte parkeerplaatsen

De ‘welkome aanvulling’ op het aanbod van het bedrijf uit Babberich bestaat uit overdekte parkeerplaatsen met zonnepanelen die de energie leveren voor de laadpalen. Op het moment dat er geen stroom voorradig is, wordt eerst een beroep gedaan op de kleine opslag voor stroom in het station zelf. Is die ook leeg, levert het Achterhoekse energiebedrijf Agem de stroom. Een teveel aan energie kan eventueel ook teruggeleverd worden aan het net.

De opgewekte zonnestroom gaat zo volgens AmperaPark direct de auto in. “De huidige mobiliteitsontwikkeling is van fossiel naar elektrisch. Het gebruik van elektrische auto’s en bestelbusjes neemt fors toe en de vraag naar oplaadpunten groeit snel. Het is niet meer dan logisch dat auto’s en bedrijfsbusjes bij hun vertrouwde tankstation, vaak met een snellader, bij een zonnelaadstation van Amperapark kunnen laden.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.