GP Groot gaat waterstof aanbieden bij NXT-tankstation Alkmaar

v.l.n.r.: Wethouder Alkmaar Elly Konijn-Vermaas (Energie), Wim Horeman (directeur GP Groot inzameling en recycling), wethouder Alkmaar Robert te Beest (Uitvoering Stadswerk072), Pieter Talsma (directeur GP Groot brandstoffen en oliehandel), Erik Metselaar (manager business development GP Groot brandstoffen en oliehandel) en Peter Mol (directeur Stadswerk072).

Het aanbod bij het NXT-tankstation op het Alkmaarse bedrijventerrein De Boekelermeer wordt uitgebreid met waterstof. Klanten kunnen de duurzame brandstof vanaf april 2022 tanken bij de locatie aan de Diamantweg. 

GP Groot brandstoffen en oliehandel, dat het tankstation in beheer heeft, tekende vrijdag een samenwerkingsovereenkomst met de Gemeente Alkmaar. “De uitbreiding met waterstof is een belangrijke volgende stap binnen het NXT-concept. De waterstof-tankinstallatie is geschikt voor tanken onder hoge en lage druk waardoor er zowel personenauto’s (700 bar) als vrachtwagens en bussen (350 bar) waterstof kunnen tanken. Hiermee maken we in onze regio rijden op waterstof mogelijk’’, aldus de directeur van GP Groot Pieter Talsma (vierde van links op foto).

Eerste in regio

Het tankstation van NXT wordt de eerste met waterstof in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal. Talsma heeft veel vertrouwen in de brandstof, mede vanwege de grotere actieradius dan bij batterij-elektrische voertuigen en de mogelijkheid om snel te tanken. “Het rijden op waterstof vormt daarom een kansrijke oplossing voor toepassingen waar de actieradius van een batterij-elektrisch voertuig niet toereikend genoeg is.”

Het bedrijf sloot al een overeenkomst met Stadswerk072, de afvalinzamelaar van de gemeente Alkmaar, en GP Groot inzameling voor het afnemen van waterstof. De bedrijven gaan gelijktijdig met de opening met zero-emissie waterstoftrucks rijden voor de inzameling van afval in de regio Alkmaar. “We zijn blij dat Stadswerk072 en onze collega’s van GP Groot inzameling met ons meedoen, want aanbod zonder vraag is economisch niet verantwoord. Om de vraag op termijn uit te breiden, zijn we in gesprek met enkele regionale autodealers die waterstofauto’s aanbieden. Zij zijn gebaat bij een waterstofverkooppunt in de regio’’, aldus Talsma.

Duurzame gemeente

Volgens Elly Konijn-Vermaas (helemaal links op foto) van de gemeente Alkmaar past het aanbieden van waterstof ook ‘perfect op deze locatie en bij de ambitie van de gemeente’ om te verduurzamen. Het aanbieden van waterstof wordt gezien als ‘een mooie stap naar een duurzamere gemeente’.

Deze tankformule NXT richt zich op het bevorderen van de verkrijgbaarheid van duurzame brandstoffen, zoals LNG en HVO. De nieuwe tankinstallatie is volledig van Nederlandse makelij. Deze wordt opgeleverd door het bedrijf Resato uit Assen. Het project wordt uitgevoerd onder de regeling DKTI-Transport van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.