Afzet van diesel in januari op historisch laag niveau

Vanwege de harde lockdown die half december inging, daalde de verkoop van motorbrandstoffen in januari stevig. Diesel werd, met 483 miljoen getankte liters, zelfs minder afgenomen dan ooit. Dat blijkt uit een analyse van de CBS-cijfers door brancheorganisatie BOVAG.

De brandstofafzet kwam in januari overeen met april 2020, toen het coronavirus voor het eerst een volledige maand in Nederland rondging. Diesel werd 18,5 procent minder verkocht ten opzichte van dezelfde maand in 2020. Volgens BOVAG werd in heel 2020 in geen enkele maand minder dan 500 miljoen liter diesel verkocht, terwijl dat afgelopen januari dus 483 miljoen liter was. In de CBS-archieven is überhaupt geen maand te vinden met minder dan 500 miljoen verkochte liters diesel, stelt de brancheorganisatie. 

Sluiting winkels

‘’Door de gedwongen sluiting van alle niet-essentiële winkels waren er in januari aanzienlijk minder transportbewegingen dan in voorgaande maanden en dat had dus z’n weerslag op de dieselverkoop’’, verklaart de brancheorganisatie het dieptepunt. De verkoop van LPG daalde in vergelijking met de eerste maand van 2020 met 36 procent tot 14 miljoen liter. Voor de verkoop van benzine gold een afname van bijna 30 procent tot 340 miljoen liter. 

In januari werd in totaal 837 miljoen liter diesel, benzine en LPG getankt. Dat is ongeveer een kwart minder dan in dezelfde maand vorig jaar, toen de brandstofafzet nog 1,1 miljard liter bedroeg. In februari 2020 ging het nog om 1,05 miljard liter en in maart om een miljard liter. Daarna kelderde het totaal aantal getankte liters in april naar een dieptepunt van 818 miljoen. Ook in de daaropvolgende maanden kwam het aantal liters nauwelijks boven de miljard, wat uiteindelijk zorgde voor de laagste totale afzet sinds 1989. 

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.