Nieuwe partners voor Nederlands waterstofinitiatief

Beeld: Remco Nieuwenbroek

Het Duitse energiebedrijf RWE heeft zich samen met het Noorse Equinor aangesloten bij het NortH2-waterstofproject, dat eerder dit jaar door Gasunie, Groningen Seaports en Shell opgezet is.

Met de deelname van RWE en het Noorse olie- en gasbedrijf aan het consortium moet de ontwikkeling van de Europese waterstofmarkt in een stroomversnelling raken. De hoeksteen van het project is de productie van groene waterstof met behulp stroom afkomstig van een windpark op zee.

Voor het einde van dit decennium willen de partijen 3 tot 4 GW aan windenergie genereren voor de waterstofproductie. Dat moet in de jaren erna opgevoerd worden naar 10 GW. Rond 2040 zal naar verwachting 800.000 groene waterstof per jaar geproduceerd worden. Op dit moment is de haalbaarheidsstudie gaande, die ergens In de eerste helft van volgend jaar afgerond zal worden. In de tweede helft van 2021 moeten de ontwikkelingswerkzaamheden van start gaan.

Groene waterstof

“NortH2 is een van de meest ambitieuze waterstofprojecten in Europa. Als nieuwe partner zal RWE een bijdragen leveren met zijn expertise in het uitrollen van de benodigde infrastructuur voor groene waterstof in Noord-Nederland”, aldus ceo Roger Miesen.

“Dit is een baanbrekend project waar Equinor graag zijn bijdrage aan levert. Dit project kan een belangrijke rol spelen in ons streven om concurrerender te worden op het gebied van waterstof”, voegt Equinor-topman Anders Opedal toe.

In november spraken het Duitse energiebedrijf EWE en Gasunie het streven uit hun krachten te willen bundelen, om zo het potentieel van waterstof beter te benutten.

Lees meer:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nick Augusteijn

Nick Augusteijn is als freelance redacteur verbonden aan TankPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.