BP start samenwerking voor productie groene waterstof

BP gaat een samenwerking aan met de Deense producent van groene stroom Ørsted voor de productie van zogeheten groene waterstof in Duitsland, zo laten de bedrijven dinsdag weten.

BP en Ørsted willen windenergie gebruiken voor de productie van groene waterstof in de Lingen-raffinaderij, net over de grens bij Emmen. Over vier jaar moet een elektrolyse unit van 50 megawatt in gebruik genomen worden. In de ontwikkelingsfase wordt rekening gehouden met een mogelijke uitbreiding naar meer dan 500 megawatt.

De bedrijven zetten in op een productiecapaciteit van 1 ton groene waterstof per uur, oftewel 9.000 ton per jaar. Op termijn moet 20 procent van de op locatie gewonnen waterstof uit aardgas, de zogeheten grijze waterstof, door groene waterstof vervangen kunnen worden. Het effect daarvan is volgens BP en Ørsted vergelijkbaar met 45.000 auto’s per jaar minder op de Duitse wegen.

Lingen ligt in de Duitse deelstaat Nedersaksen, waar door het ministerie van Milieu van Nedersaksen ingezet wordt op de ontwikkeling van een Noordwest-Europese waterstofmarkt. Hiertoe sloten het Duitse energiebedrijf EWE en Gasunie eerder in november een uitgebreide intentieverklaring.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nick Augusteijn

Nick Augusteijn is als freelance redacteur verbonden aan TankPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.