ILT is biodieselfraude op het spoor

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft een bedrijf in het vizier in het oosten van het land, waar mogelijk sprake is van biodieselfraude. Eerder deze week zijn huiszoekingen gedaan.

Daarbij is ondermeer de administratie in beslag genomen. Tevens is apparatuur meegenomen. Het bedrijf wordt ervan verdacht biodiesel met vervalste certificaten op de markt te hebben gebracht. Mogelijk betreft het hier diesel die niet duurzaam is geproduceerd, maar toch als zodanig geregistreerd is dankzij een vals zogeheten Proof of Sustainability-certificaat.

Er zijn vooralsnog geen aanhoudingen verricht in de zaak. Wellicht volgen er later, zodra nieuw opsporingsonderzoek door de inlichtingen- en opsporingsdienst van de ILT is afgerond, alsnog arrestaties.

Vanwege biodieselfraude wordt de beloofde lagere CO2-uitstoot niet behaald, waardoor de Nederlandse milieudoelstellingen niet gehaald worden. In 2015 werd door gesjoemel met de certificaten 38 procent van de opgegeven reductie feitelijk niet gehaald. Twee jaar later was dit teruggebracht tot 27 procent.

Volgens ILT toont het onderzoek van deze week aan dat het vervalsen van Proof of Sustainability-certificaten nog niet uitgebannen is.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nick Augusteijn

Nick Augusteijn is als freelance redacteur verbonden aan TankPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.