Energiebedrijf EWE en Gasunie willen nauwere waterstof samenwerking

Das Vorserienmodell des GLC F-CELL: Weltweit erstes Elektrofahrzeug mit Brennstoffzellen- und Batterieantrieb. The preproduction model of the GLC F-CELL: World's first electric vehicle with fuel-cell/battery powertrain.The preproduction model of the GLC F-CELL: World's first electric vehicle with fuel-cell/battery powertrain.

Het Duitse energiebedrijf EWE en Gasunie willen de krachten bundelen, om zo het potentieel van waterstof beter te benutten. Daartoe is een uitgebreide intentieverklaring getekend.

De ondertekening volgde op een bijeenkomst op dinsdag van het Nedersaksische Waterstofnetwerk, georganiseerd door het ministerie van Milieu van Nedersaksen. Met de voorgenomen samenwerking moet de ontwikkeling van de Noordwest-Europese waterstofmarkt in een stroomversnelling komen.

“EWE en Gasunie willen kennis en markttoegang combineren om het potentieel van waterstof over de grenzen heen te vergroten. De samenwerking met Gasunie geeft EWE toegang tot infrastructuur die veel verder gaat dan onze huidige business area”, zei EWE-topman Stefan Dohler in een reactie op de voorgenomen samenwerking.

Namens Gasunie onderstreepte ceo Han Fennema dat de energietransitie “niet mag stoppen bij de nationale grenzen.”

“Als beheerder van de energie-infrastructuur in Nederland en Duitsland werken we al jaren samen met partners aan belangrijke projecten om de energietransitie te bevorderen. De overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energievormen zoals waterstof is een essentieel element in de realisatie van het CO2-neutrale industriesysteem van de toekomst”, aldus Fennema.

Opslag essentieel voor levering van waterstof

EWE kan terugvallen op ruim 40 jaar ervaring met gasopslag. Deze kennis wil het gebruiken voor de toekomstige opslag van waterstof. “Dit zal onmisbaar zijn om waterstof als energiedrager te kunnen leveren in overeenstemming met de vraag”, zei Peter Schmidt, bij EWE verantwoordelijk voor de zowel opslag als waterstof.

Waterstof is onder andere in opkomst als energiedrager voor auto’s met een brandstofcel, waarin de chemische energie van waterstof en zuurstof in elektriciteit omgezet worden. In Duitsland zijn inmiddels bijna 90 waterstoftankstations in bedrijf. Slechts vier daarvan staan in Nedersaksen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nick Augusteijn

Nick Augusteijn is als freelance redacteur verbonden aan TankPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.