NOVE: brandstofomzet tot en met mei 15% lager dan in 2019

De brandstofomzet in Nederland is in de eerste vijf maanden van dit jaar met 15% gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2019, aldus de brancheorganisatie voor zelfstandige brandstofhandelaren NOVE op basis van recente cijfers van het CBS.

Als gevolg van de COVID-19-uitbraak en de maatregelen die zijn genomen om verdere verspreiding van het virus in te dammen, was er vanaf medio maart een forse daling van het zakelijk verkeer, met als gevolg een daling van de vraag naar brandstof. Hoewel de totale omzet verder daalde, laat de maand mei wel een verbetering zien ten opzichte van de maand april. Met name de verkoop van benzine verbeterde in mei 2020 ten opzichte van april 2020, maar lag nog bijna een kwart lager dan mei 2019 (-23,4%).

Ook de verkoop van diesel was in de maand mei hoger dan in april, maar 16,5% lager dan de maand mei in 2019. Veel vrachtwagens bleven in de afgelopen periode rijden, ook bleef de vraag vanuit de agrarische sector redelijk op peil. Zakelijk personenverkeer op dieselbrandstof was daarentegen minder.

De cijfers van juni en juli zijn nog niet bekend, maar de verwachting is dat die tekenen van herstel zullen laten zien voor alle brandstofsoorten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.