Foto: Ruud Koppenol

Wethouder Arno Bonte opent Fastned-locatie in Rotterdam-Zuid

Foto: Ruud Koppenol

Het eerste snellaadstation van Fastned in Rotterdam is een feit. Wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid) heeft de locatie woensdag officieel geopend samen met Michiel Langezaal, CEO van Fastned. Naast dit snellaadstation zijn er inmiddels zes locaties in Rotterdam waar snellaadpalen voor elektrische auto’s geplaatst zijn.

Met het snellaadstation aan de Stadionweg in Rotterdam-Zuid, dat ligt naast de grote carwash-locatie van Loogman, wil de gemeente veelrijders ondersteunen bij de overstap naar elektrisch rijden. “Met het snellaadstation maken we de overstap naar elektrisch rijden makkelijker voor veelrijders zoals taxi’s en bestelbussen. Daarmee zorgen we voor schonere lucht en een gezondere stad,” aldus Bonte.

Rotterdam zet in op elektrisch vervoer om de CO2-uitstoot te verminderen en de luchtkwaliteit te verbeteren. Het Fastned-snellaadstation krijgt twee hyperchargers waar bestel- en personenauto’s tot 300 kW – fors sneller dan thuis – kunnen opladen. Elektrische auto’s kunnen daarmee in 15 minuten tot wel 200 kilometer bereik bijladen. Er kunnen vier auto’s tegelijk opladen.

Veiling van locaties Rotterdam

De gemeente Rotterdam stimuleert de ontwikkeling van snelladers ook op andere plekken, zoals bij tankstations. De gemeente veilt na de zomer de huurrechten van vier tanklocaties in de stad. Er kan een gooi worden gedaan naar de rechten van tankstations aan de Abram van Rijckevorselweg (Esso), de Prins Alexanderlaan (Esso/Schipper), de Matlingeweg (Haan) en de Tjalklaan (BP). Inzet van de veiling is het huurrecht op elk van deze tankstations voor een periode van 15 jaar. Bij twee locaties verplicht de gemeente de huurder om een snellader te plaatsen. Het is de eerste keer dat de gemeente Rotterdam niet alleen kijkt naar het hoogste bedrag dat geboden wordt, maar ook aanvullende eisen stelt op het gebied van elektrisch laden.

Het snellaadstation in Rotterdam-Zuid is de honderdste locatie van Fastned in Nederland. “Dit 100ste station in Nederland is een mijlpaal voor Fastned”, reageert Fastned-CEO Michiel Langezaal. “De afgelopen jaren hebben we hard gewerkt aan goede infrastructuur voor elektrische rijders. Zo maken we het steeds makkelijker voor mensen om over te stappen op een elektrische auto. Geweldig dat de gemeente Rotterdam dit 100ste Fastned station mogelijk heeft gemaakt.”

Stimuleren eigen wagenpark

Naast het stimuleren van snelladen, realiseert de gemeente ook laadpleinen en vergroent ze haar eigen wagenpark. Het aantal laadpunten is de afgelopen jaren ook flink uitgebreid; inmiddels zijn er 2.200 laadpunten verspreid over de stad en het aantal laadpunten in parkeergarages wordt de komende jaren tot 1.000 punten uitgebreid.

Eerder deze maand spraken we in de studio van TankPro TV met Marja Versleijen (Total Nederland) en Tim Schoenmakers (BETA) over de kansen die snellaadpalen bieden voor tankstations. Ook de veiling in Rotterdam kwam daarbij aan bod. Bekijk de uitzending hieronder terug.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.