CBS: grootste prijsdaling van brandstoffen sinds 2008

Bergen op Zoom van Konijnenburgweg 40 Sakko

De prijzen van brandstoffen zijn gemiddeld in maart 2020 met 6,1 procent gedaald ten opzichte februari 2020. Dat is de sterkste daling sinds november 2008. Toen daalden de brandstofprijzen op maandbasis met 9,4 procent. Dit meldt het CBS op basis van data van Travelcard Nederland.

Naast maandprijzen publiceert het CBS ook de dagprijzen van motorbrandstoffen. Op 10 maart 2020 daalde de prijs van benzine ten opzichte van de dag ervoor met 2,3 eurocent per liter het sterkst sinds 17 oktober 2008. Na 31 maart zakte de dagprijs van benzine met twee procent naar 1,47 euro per liter op 20 april. Het prijsniveau van nu is nog wel hoger dan in 2008. Toen kostte een liter benzine op de goedkoopste dag 1,15 euro.

De prijzen van brandstoffen hangen ook af van de locatie van de pomp. Zo zijn tankstations langs de snelweg duurder dan stations die niet aan de snelweg liggen. Het prijsverschil tussen snelwegstations en bemande stations die niet aan de snelweg liggen, was in maart 2020 per liter benzine gemiddeld iets meer dan 11 eurocent. Onbemande stations zijn gemiddeld het goedkoopst.

Olieprijzen

De prijsontwikkeling van benzine wordt gedeeltelijk bepaald door de prijsontwikkeling van ruwe olie. De gemiddelde prijs per maand voor een vat olie was 34 dollar in maart 2020. Alleen in januari 2016 en in 2008 was die prijs lager. Naast deze ontwikkeling beïnvloeden ook accijnzen, btw-tarieven, de dollarkoers en de vraag naar benzine de prijs. De belastingcomponenten liggen meestal voor een langere periode vast en dempen daardoor procentuele prijsveranderingen. In maart 2020 vormden belastingen en accijnzen ruim tweederde van de prijs die de consument aan de pomp betaalde.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.