Lagere dieselprijzen in Nederland interessant voor Belgische klant

Tankstationhouders in de grensstreek kunnen sinds deze week rekenen op meer particuliere klanten uit België. Door een stijging van de dieselprijs is het voor Belgische bestuurders de moeite om voor hun diesel een Nederlands tankstation op te zoeken. De literprijs van diesel ligt bij onze zuiderburen op dit moment zelfs hoger dan van benzine. 

De gemiddelde prijs van een liter diesel is in België op dit moment 1,42 euro, in Nederland ligt de gemiddelde adviesprijs op 1,37 euro. Per locatie kan het verschil echter behoorlijk oplopen, vertelt een Vlaamse klant aan Omroep Zeeland. Volgens hem scheelt het per liter zelfs 20 cent. Vorige week werd de prijs van diesel in België verhoogd. De stijging is het gevolg van schommelingen van de prijs van olieproducten en biocomponenten op de internationale markten, laat de Federale Overheidsdienst Economie weten. De prijs van een liter diesel was niet zo hoog sinds oktober 2014.

Benzine goedkoper

In België wordt een ingewikkelde methode gehanteerd voor het vaststellen van de accijnzen. Dit wordt het zogeheten cliquet-systeem genoemd. Als de overheid de maximumprijzen voor brandstof verlaagt, dan kan een verhoging van de accijns plaatsvinden. De overheid is overgegaan tot dit systeem in 2015. Doel was om de prijs van diesel te verhogen en die van benzine goedkoper te maken. Om dit voor elkaar te krijgen werd de dieselaccijns verhoogd en de heffing op benzine verlaagd.

Veel Nederlanders tanken over de grens in België en Duitsland, wat slecht is voor de portemonnee van tankstation-ondernemers in onder meer Noord-Brabant en Limburg. De maatregelen die in België zijn genomen, hebben er echter voor gezorgd dat het lang niet altijd meer de moeite is om naar België te rijden. Benzine is nog altijd wel goedkoper bij onze zuiderburen, maar diesel niet meer. Voor vrachtwagens ligt dat anders. Vervoerders kunnen in België namelijk accijns terugvragen, wat tanken over de grens toch goedkoper maakt.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.