Belgische supermarktketen bouwt 30 cng-stations in 1 jaar

Het Belgische supermarktbedrijf Colruyt wil binnen een jaar dertig tankstations voor gecomprimeerd aardgas (cng) bouwen. De foodretailer wil dit doen onder de vlag van dochterbedrijf Dats24, dat zicht toelegt op brandstofactiviteiten. Colruyt ziet voor rijden op aardgas een mooie toekomst in België en wil daarvan profiteren door de aanleg van een uitgebreid netwerk.

Dats24 heeft bij de zuiderburen een uitgebreid netwerk van tankstations, waarvan er 45 cng verkopen. Dat aantal moet in achttien maanden tijd worden opschroefd naar 75. De nieuwe locaties moeten zowel in Vlaanderen als in Wallonië komen. Het bedrijf zelf heeft momenteel ongeveer zeventig bestelauto’s en een vrachtauto op cng rijden. Dat aantal moet de komende jaren verder groeien.

Aantal verkochte auto’s

In België werden in het afgelopen jaar 5.372 aardgasvoertuigen ingeschreven, meldt het vakblad voor supermarkten Gondola. Dat is meer dan het aantal verkochte elektrische auto’s. Dit komt onder meer door de gunstige fiscale behandeling van cng.

Die afkorting staat voor ‘compressed natural gas’, ofwel aardgas onder druk of gecomprimeerd aardgas. Deze brandstof is geschikt voor zowel personenauto’s als zwaardere voertuigen. Auto’s die rijden op cng stoten veel minder fijnstof en CO2 uit dan voertuigen op traditionele brandstoffen.

Bron foto: Colruyt

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.