tankpistool, benzine, diesel

Verkoop benzine stijgt na jaren van daling, lpg blijft dramatisch

De verkoop van benzine is in 2015 voor het eerst in vier jaar gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. Ook het totale aantal verkochte liters brandstof steeg, al ging het om een zeer geringe toename. De verkoop van diesel daalde licht. Dat blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS. De drastische afname van lpg zette in het afgelopen jaar door. Sinds 2000 verdampte twee derde van de autogasverkopen.

De benzine-afzet steeg dus licht, van 5.131 miljoen liter twee jaar geleden naar 5.215 miljoen in het voorbije jaar. Een stijging van 1,6 procent. Oorzaak van de toename is volgens Erik de Vries van brancheorganisatie Nove de lage olieprijs. De daarmee samenhangende lage benzineprijzen zorgen ervoor dat minder automobilisten op zoek gaan naar een goedkoper, buitenlands alternatief. Het gaat hier om een psychologisch effect, denkt De Vries. “Voor goedkope benzine hoef je niet meer naar België want in Nederland zijn de prijzen ook al flink gedaald, is de gedachte.”

Diesel

Dat psychologisch effect lijkt bij diesel een stuk minder groot. De verkoop daarvan nam af van 6.684 miljoen liter twee jaar geleden naar 6.664 miljoen in het afgelopen jaar. Een kleine daling van 0,3 procent. Dat het psychologisch gunstige effect van de lage olieprijs niet terug is te zien bij de dieselverkoop, verklaart De Vries doordat met name transporteurs nog steeds hun heil zoeken in het buitenland. Dit omdat zij grotere hoeveelheden tanken, waardoor het financiële voordeel van de lagere prijzen in België en Duitsland groter is.

Voor lpg was het opnieuw een dramatisch jaar. Inmiddels is nog maar 343 miljoen liter over van de meer dan 1 miljard verkochte liters in het jaar 2000. In vergelijking met twee jaar gelden werd vorig jaar elf procent minder verkocht. Het ooit populaire autogas zit al jaren in de verdrukking, vooral door negatieve fiscale regelgeving vanuit de overheid.

Totaal

De totale brandstofplas (benzine, diesel en lpg) nam voor het eerst in vier jaar toe. Een stijging die vooral gedragen wordt door benzine. In totaal werden vorig jaar 12.222 miljoen liter verkocht, 22 miljoen meer dan het jaar ervoor. Een zeer kleine stijging van 0,2 procent.

De trend van dalende literverkopen werd dus vorig jaar, al dan niet tijdelijk, doorbroken. Dat 2016 opnieuw een sterke afname laat zien, is niet de verwachting. “De Belgen hebben in november 2015 de accijns op diesel verhoogd, waardoor het tanken van die brandstof in het buitenland minder aantrekkelijk is. Ook zien we dat de daling van lpg afvlakt. Hopelijk zet die trend zich door dit jaar”, licht De Vries toe.

Lpg bij onbemand

Nove is aan het lobbyen om lpg-verkoop ook bij onbemande tankstations toe te staan. Momenteel is dat nog verboden. “Je ziet dat veel locaties onbemand worden en moeten stoppen met de verkoop van autogas. Maar in bijvoorbeeld Duitsland is het gewoon toegestaan om lpg te verkopen bij vestigingen zonder personeel. Daar willen wij in Nederland ook naar toe.”

Qua alternatieve brandstoffen veranderde er afgelopen jaar weinig, volgens de CBS-cijfers. Zowel aardgas als elektriciteit werd in 2015 net zoveel verkocht als in 2014. Bij elektriciteit voor auto’s gaat het om een afzet van zeventig miljoen kWh. Aardgas voor het wegverkeer kwam in beide jaren uit op 27 miljoen kubieke meter.

Alternatieve brandstoffen

Wie verder terugkijkt ziet wel een stevige toename bij de duurzame brandstoffen, vooral bij elektriciteit. Niet toevallig steeg de laatste paar jaar het aantal auto’s met stekker fors. Voor de lange termijn is de verwachting dat alternatieve brandstoffen een steeds groter deel vormen van de totale verkopen, ten koste van de traditionele brandstoffen.

Tom van Gurp

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.