CBS: Overheid incasseert 7,9 miljard euro brandstofaccijnzen

De overheid incasseerde vorig jaar bijna acht miljard aan accijnsinkomsten op brandstoffen. Uit cijfers van statistiekbureau CBS blijkt dat 7,9 miljard euro kon worden bijgeschreven op de staatsrekening. Ook andere vormen van autobelastingen brachten veel geld in het laatje. Het aandeel milieubelastingen is in Nederland relatief hoog in vergelijking met andere Europese landen.

De 7,9 miljard beslaat overigens alleen de accijnsinkomsten op motorbrandstoffen. De btw-inkomsten op brandstoffen en de accijnzen op tabak en frisdrank zijn hierin niet meegerekend. Zo verdient de overheid bijvoorbeeld op tabaksaccijns ook nog eens enkele miljarden per jaar.

Andere belangrijke overheidsinkomsten komen ook uit de automotive-sector. Vorig jaar verdiende de overheid 5,4 miljard euro op de wegenbelastingen en 1,1 miljard aan aanschafbelastingen. Daarnaast was de heffing op energieverbruik in huis goed voor 4,4 miljard.

Grenspomphouders

De hoge accijnzen in Nederland zijn tankstation-ondernemers in doorn in het oog. Vooral in de grensstreek wordt veel pijn geleden, hoewel ook vestigingen elders in het land klandizie kwijtraken. Zo gooien internationaal opererende transportbedrijven vaak in Duitsland, België of Luxemburg de tank vol. Ook particulieren op vakantie willen nog weleens extra liters tanken in het buitenland. De zwaarste verliezen worden echter geleden aan de grens.

Gedupeerde ondernemers startten vorig jaar een kort geding tegen de Staat om op die manier compensatie voor gemiste inkomsten af te dwingen. Dat kort geding werd verloren, waarna een zogeheten ’mediation’-traject is gestart. Daarbij gaan vertegenwoordigers van grenspomphouders in gesprek met de overheid. Dat proces loopt momenteel. Mocht daar niets uitkomen, dan wordt de juridische procedure weer hervat.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.