Verkoop van auto’s op alternatieve brandstoffen daalt

De verkoop van voertuigen op alternatieve brandstoffen in Nederland is in de eerste helft van dit jaar gedaald met 5,3 procent. Vooral de verkoop van auto’s op gas kelderde in vergelijking met dezelfde periode in 2014. Dat blijkt uit cijfers van de Europese vereniging voor autofabrikanten Acea. In totaal werden 16.811 nieuwe auto’s geregistreerd die kunnen rijden op alternatieve brandstoffen, waartoe ook lpg wordt gerekend.

Zoals gezegd was in Nederland de daling procentueel gezien het sterkst bij voertuigen die op gas rijden, namelijk ruim 73 procent in het afgelopen halfjaar. Het gaat hierbij om diverse brandstoffen, waaronder cng en lpg. Een onderscheid tussen de verschillende gasvarianten wordt in de cijfers van Acea niet gemaakt, al lijkt het logisch dat de daling vooral voor rekening komt van voertuigen op lpg. Sinds jaren is die brandstof bezig aan een dalende lijn, vooral door ongunstige regelgeving vanuit Den Haag.

Elektrisch

Bij de verkoop van elektrische voertuigen is juist een lichte stijging te zien. In de eerste zes maanden van dit jaar werden ongeveer twee procent meer e-auto’s verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder, 16.337 tegenover 15.991. Het gaat hierbij zowel om hybride als om vol-elektrische auto’s. Ook voertuigen op waterstof zijn hierin meegenomen, al is dat aantal in Nederland nog zeer beperkt. De stijging van auto’s met stekker vond vooral plaats in het eerste kwartaal van dit jaar. In het tweede kwartaal daalde verkoop van elektrische voertuigen juist weer.

De daling van het totale aantal auto’s op alternatieve brandstoffen betekent dat verkoop van benzine- en dieselvoertuigen in de lift zit. De totale autoverkopen stegen namelijk in het eerste deel van dit jaar.

Buitenland

Nederland valt op het gebied van alternatieve brandstoffen uit de toon bij de ons omringende landen. In onder andere België, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk werden juist meer van dergelijke voertuigen verkocht.

Tom van Gurp

Lees ook: Verkoop benzine en dieselauto’s stijgt ten koste van elektrisch

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Verkoop van auto’s op alternatieve brandstoffen daalt | TankPro.nl

Verkoop van auto’s op alternatieve brandstoffen daalt

De verkoop van voertuigen op alternatieve brandstoffen in Nederland is in de eerste helft van dit jaar gedaald met 5,3 procent. Vooral de verkoop van auto’s op gas kelderde in vergelijking met dezelfde periode in 2014. Dat blijkt uit cijfers van de Europese vereniging voor autofabrikanten Acea. In totaal werden 16.811 nieuwe auto’s geregistreerd die kunnen rijden op alternatieve brandstoffen, waartoe ook lpg wordt gerekend.

Zoals gezegd was in Nederland de daling procentueel gezien het sterkst bij voertuigen die op gas rijden, namelijk ruim 73 procent in het afgelopen halfjaar. Het gaat hierbij om diverse brandstoffen, waaronder cng en lpg. Een onderscheid tussen de verschillende gasvarianten wordt in de cijfers van Acea niet gemaakt, al lijkt het logisch dat de daling vooral voor rekening komt van voertuigen op lpg. Sinds jaren is die brandstof bezig aan een dalende lijn, vooral door ongunstige regelgeving vanuit Den Haag.

Elektrisch

Bij de verkoop van elektrische voertuigen is juist een lichte stijging te zien. In de eerste zes maanden van dit jaar werden ongeveer twee procent meer e-auto’s verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder, 16.337 tegenover 15.991. Het gaat hierbij zowel om hybride als om vol-elektrische auto’s. Ook voertuigen op waterstof zijn hierin meegenomen, al is dat aantal in Nederland nog zeer beperkt. De stijging van auto’s met stekker vond vooral plaats in het eerste kwartaal van dit jaar. In het tweede kwartaal daalde verkoop van elektrische voertuigen juist weer.

De daling van het totale aantal auto’s op alternatieve brandstoffen betekent dat verkoop van benzine- en dieselvoertuigen in de lift zit. De totale autoverkopen stegen namelijk in het eerste deel van dit jaar.

Buitenland

Nederland valt op het gebied van alternatieve brandstoffen uit de toon bij de ons omringende landen. In onder andere België, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk werden juist meer van dergelijke voertuigen verkocht.

Tom van Gurp

Lees ook: Verkoop benzine en dieselauto’s stijgt ten koste van elektrisch

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.