Nieuwe richtlijn opgesteld voor waterstof-tankstations

Om het rijden op waterstof veilig in Nederland te introduceren, zijn duidelijke veiligheidsvoorschriften nodig. De organisatie PGS, Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen, heeft daarom een nieuwe publicatie opgesteld met betrekking tot aflever-installaties van waterstof voor wegvoertuigen. Deze PGS 35 geeft richtlijnen om veiligheids- en milieubeschermende aspecten bij de aflevering van waterstof aan wegvoertuigen te borgen.

Eind vorige maand werd de richtlijn overhandigd aan Julia Williams van het Ministerie van Economische Zaken en aan Els de Wit van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Dit gebeurde tijdens de opstartbijeenkomst van het Nationaal Waterstofplatform bij DCMR Milieucentrale Rijnmond.

Veiligheid

Met PGS 35 wordt bijgedragen aan het verduidelijken en vereenvoudigen van procedures ten behoeve van vergunningverlening op het gebied van de bouw, beheer en onderhoud van waterstof-afleverinstallaties.

Externe veiligheidsafstanden worden nog door het RIVM, in opdracht van het Ministerie I en M, bepaald. Naar verwachting worden die komende zomer bekendgemaakt. Voor interne veiligheidsafstanden wordt nog gewerkt aan een achtergronddocument. Belanghebbenden worden geadviseerd om de website www.publicatiereeksgevaarlijkestoffen.nl goed in te gaten te houden.

Waterstof

Waterstof wordt beschouwd als een belangrijke toekomstige brandstof voor wegvoertuigen in Nederland en Europa (personenauto’s, bussen en vrachtwagens met een brandstofcel). De marktintroductie in Europa van het rijden op waterstof vindt momenteel plaats, ook in Nederland.

Zo opende in september vorig jaar een openbaar waterstofstation in het Zuid-Hollandse Rhoon, bij Rotterdam. Initiatiefnemer was de multinational Air Liquide. Dat bedrijf heeft als doel om over vijf jaar ongeveer twintig van dergelijke stations te hebben gerealiseerd in ons land.

Lees ook: Enige openbare waterstofstation in Nederland van start

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.