volvo, lng, vrachtwagen, tank

Distributie van lng via Eemshaven komt een stap dichterbij

volvo, lng, vrachtwagen, tank

GDF Suez, Gasunie en Vopak hebben een overeenkomst getekend voor het bouwen van een opslag- en bunkerfaciliteit voor lng in de Eemshaven. Met een mobiele installatie verwachten zij al begin volgend jaar de eerste schepen van het vloeibare aardgas te kunnen voorzien. Bij het consortium zijn ook stichting Energy Valley en Groningen Seaports betrokken. De vijf organisaties willen lng toegankelijker maken voor vrachtauto’s, treinen en schepen in Noord-Nederland, Noord-Duitsland en de Waddenzee-kust.

Het plan voor de noordelijke regio moet een belangrijke bijdrage leveren aan het verwezenlijken van klimaatdoelstellingen. De lng (vloeibaar gemaakt aardgas) die vanuit de Eemshaven gedistribueerd gaat worden, is onder meer afkomstig van de Gate-terminal van Gasunie en Vopak op de Maasvlakte. Daar leveren grote zeeschepen het vloeibare aardgas aan. Gate-terminal slaat het op en maakt het weer gasvormig voor verder transport naar bestemmingen binnen en buiten Nederland.

Duurzaam

Lng staat voor ’liquefied natural gas’ en is voor vrachtauto’s, treinen en schepen een schoner en stiller alternatief voor diesel of zware stookolie. Door de overstap op vloeibaar aardgas kan een flinke bijdrage geleverd worden aan de verbetering van de luchtkwaliteit en voldaan worden aan milieu-eisen. Om deze reden stimuleren de Europese, nationale en regionale overheden het gebruik ervan.

In de onlangs gepubliceerde Duurzame Brandstoffenvisie van het kabinet wordt de brandstof nadrukkelijk gezien als een belangrijke manier om de transportsector te verduurzamen. Ook bleek uit een onlangs gepubliceerde studie in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, dat de invoering van lng als transportbrandstof kan zorgen voor 2,7 miljard euro economische groei in Nederland en achtduizend arbeidsjaren tot 2030.

Kabinet

Minister Henk Kamp van Economische Zaken reageert positief op de bouw van de nieuwe faciliteiten. “Dit levert niet alleen banen op, maar maakt ook een schone, zuinige en stille vorm van transport mogelijk. Het kabinet is een groot voorstander van de ontwikkeling van lng in Nederland.”

Lees ook: Shell bouwt lng-vulpunten bij bestaande stations

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.