Literverkoop grensstations ook in februari dramatisch

Het aantal verkocht liters bij tankstations in de grensstreek is in februari opnieuw flink gedaald. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar verkochten pomphouders bijna dertig procent minder diesel en zelfs ruim 36 procent minder lpg. Dat blijkt uit cijfers van branchevereniging Beta. Die cijfers komen overeen met de maandafzetten van januari dit jaar. Ook toen werden forse verliezen genoteerd.

In vergelijking met de verkopen van februari 2012 zijn de verschillen zelfs nog groter. De lpg-afzet daalde in twee jaar tijd met ruim 45 procent. Het aantal verkochte liters diesel is zelfs met meer dan de helft afgenomen, met 50,84 procent om precies te zijn. De brancheorganisatie baseert zich op omzetcijfers van 27 stations pal aan de grens.

Grensstreek

Ook houdt Beta een zogeheten grensmonitor bij. Met de monitor worden de omzetten van stations in de grensstreek vergeleken met stations in de rest van het land. Ook daaruit blijken forse verliezen. Cijfers over februari komen later beschikbaar, maar over januari is er al wel duidelijkheid.

De cijfers laten zien dat de grensstations in januari zeventien procent minder lpg verkochten dan de stations in de rest van het land. Bij diesel was het verschil tussen de grens en de rest van het land nog groter, namelijk 24 procent.

Verliezen

Ook de andere branchevereniging voor pomphouders, Bovag, voert momenteel een onderzoek uit. Later deze maand presenteren zij, in samenwerking met Nove en VNPI, februaricijfers van de tankstations aan de grens.

De grenspomphouders zitten al enkele jaren in problemen doordat veel automobilisten in het buitenland tanken. Door de diverse belastingverhogingen van de afgelopen jaren is het prijsverschil met Duitsland en België opgelopen. Niet alleen bij brandstof, maar ook bij tabak, alcohol en boodschappen. Het wordt daarom steeds aantrekkelijker voor Nederlanders om over de grens inkopen te doen.

Tanken

De tankstationbranche hoopt dan ook dat de landelijke politiek snel besluit om de accijnsverhoging op brandstoffen van begin dit jaar terug te draaien. Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes wil echter eerst evalueren en begint daar pas in mei mee.

Tom van Gurp

Lees ook: Grenspomphouders verliezen kwart van afzet diesel in januari

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.