Tankstationbranche in gesprek met Weekers over accijnslek

Brancheverenigingen Bovag en Nove zijn in gesprek met staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) over de accijnslek naar het buitenland. Beide verenigingen hopen dat Weekers maatregelen neemt om het over de grens tanken een halt toe te roepen.

Maandag vond het eerste gesprek plaats tussen de staatssecretaris, beide belangenverenigingen en enkele pomphouders uit de grensstreek. Doel van de gesprekken is Weekers overtuigen dat enkele toekomstige maatregelen moeten worden geschrapt.

Accijnsverhoging

De brancheverenigingen willen dat de voor 1 januari 2014 geplande accijnsverhoging op diesel (3 cent) en lpg (7 cent) niet doorgaat. Ook willen ze dat de automatische inflatiecorrectie op brandstofaccijnzen wordt geschrapt. Als derde punt hopen Bovag en Nove op een accijnsharmonisatie in Europa.

“Of in ieder geval in de ons omringende landen”, legt Bovag-woordvoerder Paul de Waal uit. “Al beseffen we dat dat lastig wordt. Dit zijn nou juist zaken die lidstaten graag zelf willen bepalen. Ook snappen we dat de staatssecretaris te maken heeft met eerder gemaakte afspraken. En de jaarlijkse inflatiecorrectie staat zelfs in de wet.” Toch hopen Bovag en Nove dat Weekers ruimte ziet om de maatregelen aan te passen.

Afspraken

Of hij dat doet, is nog niet helder. “Hij wilde eerst de situatie inventariseren en enkele vragen beantwoord hebben”, vertelt De Waal. “Concrete afspraken hebben we dus nog niet kunnen maken. Maar we denken zeker dat we een kans hebben. Dat hij met ons in gesprek gaat, is een goed teken. Weekers had ook kunnen zeggen: stuur maar een brief.”

Uit onderzoek van Bovag en Nove bleek dat Nederlanders in de grensstreek massaal naar Duitsland en België gaan voor goedkopere benzine. “Momenteel loopt de overheid daardoor ruim 1 miljard euro mis aan belastinginkomsten. En dat effect wordt door de diverse accijnsverhogingen alleen nog maar versterkt”, legt De Waal uit. “Straks gaan ook de diesel- en lpg-rijders de grens over. En Nederlanders kopen daar vaak niet alleen benzine, maar ook bijvoorbeeld bier en sloffen sigaretten. De accijns en BTW daarop gaat dus ook naar de buitenlandse schatkist.”

Verhoging

in België en Duitsland vonden de laatste jaren geen verhogingen plaats van de brandstofaccijns, vertelt Erik de Vries van Nove. “De laatste verhoging op benzine in Belgie was in juni 2009 en in Duitsland zijn de accijnzen zelfs tien jaar niet verhoogd. Door de maatregelen die nu gepland staan, lopen we straks nog verder uit de pas met het buitenland. Want de benzineprijs wordt waarschijnlijk ook bijna 2 cent hoger door de geplande inflatiecorrectie. En het zijn niet alleen automobilisten uit de grensstreek die in het buitenland tanken. Als mensen uit Utrecht en Amsterdam een dagje naar Duitsland of België gaan, kopen ze daar ook regelmatig brandstof, alcohol en sigaretten.”

Behalve staatssecretaris Weekers willen beide brancheverenigingen ook in gesprek gaan met leden van de Tweede Kamer. “Mochten we Weekers niet kunnen overtuigen, willen we het langs die weg ook proberen”, aldus De Vries. CDA-kamerlid Pieter Omtzigt stelde in juli vragen over de kwestie, naar aanleiding van het onderzoek van Nove en Bovag.

Weekers

In de loop van dit najaar praten beide verenigingen en Weekers verder. Dan moet duidelijk worden of de politiek ingrijpt en op welke manier ze dat eventueel doen.

Tom van Gurp

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “Tankstationbranche in gesprek met Weekers over accijnslek”

Rob van Gestel|07.09.13|09:31

De eerste reactie bij het lezen van dit artikel is waarom de Beta niet bij dit gesprek zat? Essentieel bij dit soort onderwerpen is dat je samen voor de branche strijdt.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.