Duitse pomphouders verplicht prijzen te melden aan overheid

Duitse tankstations moeten voortaan verplicht hun brandstofprijzen doorgeven aan de overheid. Die gebruikt de informatie voor een app, zodat autorijders alle brandstofprijzen kunnen vergelijken. Hiermee wil de overheid een verdere stijging van benzineprijzen voorkomen. Experts betwijfelen of de maatregelen nut hebben.

Het plan is afkomstig van de Duitse minister van Economische Zaken, Philip Rösler. De gestegen brandstofprijzen bij de oosterburen zijn hem een doorn in het oog. Ook veel automobilisten klagen over het feit dat ze steeds meer geld moeten betalen bij de pomp.

Pomphouder

Rösler verwacht dat de app de concurrentie en transparantie op de markt van brandstofverkopers bevordert. Doordat automobilisten gemakkelijk de prijzen van de tankstations kunnen vergelijken, passen pomphouders eerder hun prijzen naar beneden aan, is de redenering. In de herfst moet de app gelanceerd worden.

Ook Adac, de Duitse tegenhanger van de ANWB, ziet heil in de prijsvergelijker. De organisatie verwacht ook een toename van transparantie en concurrentie en een daarmee samenhangende prijsdaling.

Kritiek

Of de maatregel het effect sorteert dat Rösler wil, wordt betwijfeld. Een deskundige aan de universiteit in het Zwitserse Sankt Gallen geeft aan dat het uitbrengen van de app juist kan zorgen voor prijsstijgingen. Ook pomphouders kunnen voortaan makkelijker en sneller de tarieven van de concurrentie bekijken en hun prijzen naar boven bijstellen als ze de laagste in de regio zijn.

Bovendien toont onderzoek van dezelfde universiteit aan dat veel automobilisten niet bereid zijn veel kilometers om te rijden voor een lagere prijs. Naast het extra brandstofverbruik speelt ook de extra tijd een rol bij de keuze om toch maar te kiezen voor een tankstation dichtbij. In het verleden is in Duitsland ook geprobeerd in de cementbranche meer transparantie te krijgen met openbare prijzen. Inmiddels zijn de oosterburen daarmee gestopt, vanwege vrees voor prijsstijgingen.

Nederland

Een Nederlandse variant van dit plan is eerder dit jaar door minister Henk Kamp van economische zaken verworpen. De Tweede Kamerfracties van PvdA en PVV wilden pomphouders verplichten hun prijzen door te geven. Kamp vond echter de invloed op de prijzen niet opwegen tegen de toename van de administratieve lasten.

Lees ook: Kamp: geen publicatieplicht brandstofprijzen tankstations

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.