tankende automobilist

Verkoop brandstoffen blijft dalen: eerste kwartaal – 2,6%

Het gaat nog altijd slecht met de verkoop van verkoop van benzine, diesel en LPG in Nederland. De afzet is in het eerste kwartaal van dit jaar met 2,6 procent gedaald tot in totaal 3,28 miljard liter. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De verkoop van benzine daalde in de eerste drie maanden van het jaar het hardst, met 4,5 procent tot 1,3 miljard liter. De afzet van diesel en LPG nam af met respectievelijk 1,3 en 2,3 procent.

Jan Bessembinders, manager van BOVAG Tankstations, zegt de neerwaartse tendens goed te kunnen verklaren.

Zakelijk verkeer

“Door de economische recessie is er minder zakelijk verkeer. Het aantal zuinige auto’s neemt verder toe, bovendien zie je meer elektrisch aangedreven voertuigen op de markt verschijnen. Daarnaast tanken steeds meer consumenten als gevolg van accijns- en BTW-verhogingen over de grens, waar ze vaak en passant voordelig tabak en drank inslaan. Het is dus een optelsom”, zegt hij in de Bovagkrant.

Bessembinders: “BOVAG becijferde vorig jaar nog dat de brandstofafzet in 2020 structureel 14 procent lager ligt dan in 2010. Veel leden zitten daar nu al op. Een reden te meer dus om als ondernemer heldere keuzes te maken.” Zo besteden tankstation-ondernemers steeds meer aandacht aan hun shop en bakery. Foodbeleving speelt daarbij vaak een grote rol.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.