tankstation engeland

Onderzoek naar speculatie olieprijzen Groot-Brittannië

tankstation engeland

In Groot-Brittannië is een grootschalig onderzoek aangekondigd omtrent vermeende speculaties en prijsafspraken door oliehandelaren op de beurs. Daardoor zouden de prijzen aan de pomp kunstmatig hoog worden gehouden.

De reden voor het onderzoek zijn uitspraken van een klokkenluider, die zelf als handelaar op de Engelse beurs werkt, over massale aankopen van oliebonds en prijsafspraken tijdens de zomer. Hierdoor zouden de brandstofprijzen kunstmatig hoog zijn gehouden. De klokkenluider zegt dagelijks in de olieverwante ‘commodities’ te handelen en wil anoniem blijven.

Klokkenluider

Volgens de klokkenluider zijn er in juli extreem veel ‘oliecommodities’ verhandeld waardoor er een valse impressie van de oliemarkt is ontstaan en de prijzen zijn opgedreven.

De enige ambitie van de oliehandelaren op de beurs zou zijn om hiermee nog meer winst te pakken. Daarbij zouden zelfs de grote oliemaatschappijen buitenspel zijn gezet.

Prijsschommelingen

Energieminister John Hayes gaat nu de Engelse financiële waakhond FSA op de kwestie loslaten. Hij wil vooral onderzoeken waarom een daling van olieprijs niet ten goede komt aan de automobilist aan de pomp.

Overigens staat dat haaks op een eerder onderzoek van zijn eigen departement waaruit bleek dat deze prijsschommelingen wel degelijk worden doorberekend. “Maar de laatste ontwikkelingen staan een nieuw onderzoek zeker toe”, aldus Hayes in de Daily Mail.

Benzinepolitie

Engeland is een van de koplopers als het gaat om dure brandstofprijzen in Europa. Voor een liter euro95 wordt € 1,78 neergeteld. Diesel rijst de pan uit met € 1,82 (op Noorwegen na de hoogste prijs van Europa). Voor LPG moet 1 euro worden betaald.

In Duitsland is onlangs een ‘benzinepolitie’  ingesteld, nadat duidelijk werd dat pomphouders zelf de prijzen aan de pomp manipuleerden. Ook loopt er een onderzoek naar kartelvorming tussen grote oliemaatschappijen. In Nederland is er volgens Economische zaken geen sprake van kartelvorming. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) zou hier nauwlettend op toezien.

Lees ook: Benzinepolitie moet orde scheppen in prijzenchaos Duitsland

Lees ook: In Nederland geen kartelvorming oliemaatschappijen

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.