Benzine-politie moet orde scheppen in prijzenchaos Duitsland

ARCHIV – ILLUSTRATION – Eine Zapfpistole wird am 04.02.2011 an einer Tankstelle in Bayreuth (Oberfranken) vor die Super-Benzin bzw. die Super-E10-Beschriftung einer Zapfsäule gehalten. Nach wochenlanger Unklarheit lichten sich die Nebel um die Folgen des Bio-Kraftstoffes E10. Rund drei Millionen Autofahrer müssen auf teures Superbenzin mit 98 Oktan umsteigen. Darum gibt es Streit. Foto: David Ebener […]

Duitsland gaat een ‘benzine-politie’ inzetten die de prijzen aan de pomp gaat controleren. De Duitse regering heeft woensdag besloten een autoriteit op te richten waarbij de 14.700 tankstations hun prijzen moeten melden.

De pomphouders komen hiermee onder scherp toezicht te staan. De exploitanten moeten precies melden wanneer en hoeveel ze de prijzen aan de pomp verhogen of verlagen. Bovendien moeten de tankstations aangeven voor welke prijzen zij de brandstof hebben ingekocht en van welke leverancier.

In Duitsland bestaan grote prijsverschillen bij tankstations onderling maar zelfs bij één en hetzelfde tankstation kan de prijs dagelijks fluctueren. Zo worden in de ochtenduren soms andere prijzen gerekend als in de avond.

Misbruik

De  Duitse regering wil met deze nieuwe toezichthouder misbruik voorkomen van de huidige recordprijzen voor benzine en diesel. Eerder werd bekend gemaakt dat de grote oliemaatschappijen prijsafspraken zouden maken om zo zelfstandige concurrenten uit de markt te drukken. Hiertegen loopt een onderzoek van de Duitse kartelwaakhond.

Data

Een eerder onderzoek naar prijsafspraken dat drie jaar in beslag nam, kon geen schuldigen aanwijzen. Het is overiogens nog onduidelijk hoeveel mensen er bij de nieuwe toezichthouder moeten komen te werken. Volgens Duitse brancheorganisaties zouden het er honderden moeten zijn om de dagelijkse stroom aan data tussen oliemaatschappijen en tankstations te kunnen verwerken.

Zondebok

De pomphouders zijn fel tegen een dergelijke ‘benzine-politie’. Ze klagen over de enorme administratieve rompslomp die de maatregel met zich meebrengt. De ondernemers voelen zich de zondebok van de hoge olieprijs. Ook de politiek voorziet grote bureaucratische problemen, meldt Stern.

Lees ook: Duitse oliemaatschappijen zouden prijsafspraken maken

Lees ook:´Publicatieplicht benzineprijzen levert geen voordeel op´

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Benzine-politie moet orde scheppen in prijzenchaos Duitsland | TankPro.nl

Benzine-politie moet orde scheppen in prijzenchaos Duitsland

ARCHIV – ILLUSTRATION – Eine Zapfpistole wird am 04.02.2011 an einer Tankstelle in Bayreuth (Oberfranken) vor die Super-Benzin bzw. die Super-E10-Beschriftung einer Zapfsäule gehalten. Nach wochenlanger Unklarheit lichten sich die Nebel um die Folgen des Bio-Kraftstoffes E10. Rund drei Millionen Autofahrer müssen auf teures Superbenzin mit 98 Oktan umsteigen. Darum gibt es Streit. Foto: David Ebener…

Duitsland gaat een ‘benzine-politie’ inzetten die de prijzen aan de pomp gaat controleren. De Duitse regering heeft woensdag besloten een autoriteit op te richten waarbij de 14.700 tankstations hun prijzen moeten melden.

De pomphouders komen hiermee onder scherp toezicht te staan. De exploitanten moeten precies melden wanneer en hoeveel ze de prijzen aan de pomp verhogen of verlagen. Bovendien moeten de tankstations aangeven voor welke prijzen zij de brandstof hebben ingekocht en van welke leverancier.

In Duitsland bestaan grote prijsverschillen bij tankstations onderling maar zelfs bij één en hetzelfde tankstation kan de prijs dagelijks fluctueren. Zo worden in de ochtenduren soms andere prijzen gerekend als in de avond.

Misbruik

De  Duitse regering wil met deze nieuwe toezichthouder misbruik voorkomen van de huidige recordprijzen voor benzine en diesel. Eerder werd bekend gemaakt dat de grote oliemaatschappijen prijsafspraken zouden maken om zo zelfstandige concurrenten uit de markt te drukken. Hiertegen loopt een onderzoek van de Duitse kartelwaakhond.

Data

Een eerder onderzoek naar prijsafspraken dat drie jaar in beslag nam, kon geen schuldigen aanwijzen. Het is overiogens nog onduidelijk hoeveel mensen er bij de nieuwe toezichthouder moeten komen te werken. Volgens Duitse brancheorganisaties zouden het er honderden moeten zijn om de dagelijkse stroom aan data tussen oliemaatschappijen en tankstations te kunnen verwerken.

Zondebok

De pomphouders zijn fel tegen een dergelijke ‘benzine-politie’. Ze klagen over de enorme administratieve rompslomp die de maatregel met zich meebrengt. De ondernemers voelen zich de zondebok van de hoge olieprijs. Ook de politiek voorziet grote bureaucratische problemen, meldt Stern.

Lees ook: Duitse oliemaatschappijen zouden prijsafspraken maken

Lees ook:´Publicatieplicht benzineprijzen levert geen voordeel op´

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.