benzineprijs

Frankrijk verlaagt benzineprijs; BOVAG wil plafond

benzineprijs

Frankrijk gaat per direct de benzine en diesel met 6 cent verlagen. Dit is voor de duur van drie maanden. Daarna moet er een permanente regeling komen. De helft van de prijsverlaging komt voor rekening van de staat. Oliemaatschappijen dragen de andere helft. 

Een liter euro loodvrij kost in Frankrijk ongeveer 1,70 euro. Diesel kost gemiddeld 1,50 euro.

300 Miljoen

Met de prijsverlaging komt president Hollande een oude verkiezingsbelofte na. De prijsverlaging zal een direct effect hebben op de inkomsten voor de Franse schatkist. Geschat wordt dat Frankrijk in drie maanden meer dan 300 miljoen aan accijnzen misloopt.

In België gaan eveneens stemmen op om in ieder geval een plafond in te stellen voor benzine- en dieselprijzen. Een wetsvoostel hieromtrent is in de maak.

Terugdraaien

In Nederland pleit ook de BOVAG-directeur Koos Burgman voor een dergelijk plafond. “Volgend jaar 1,70 voor een liter benzine zou genoeg zijn”, zegt Burgman tegen BNR. “We stoppen ermee. Het wordt bovendien de hoogste tijd om eerdere, tijdelijke prijsverhogingen terug te draaien.”

“Ik zou er wel voor zijn om toch te proberen om van de hoogte van de accijnzen wat af te halen. Wat mij betreft wordt het kwartje van Kok teruggegeven”, aldus Burgman.

Lees ook: België overweegt plafond brandstofprijzen

Lees ook: Frankrijk verlaagt accijns op benzine en diesel

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.