shell

Branche wil vuist maken tegen hoge accijns op brandstof

shell

De Nederlandse brancheverenigingen voor tankstations BETA en BOVAG willen samen met de NOVE optrekken tegen de oplopende benzineprijzen en de accijns op brandstof. Volgens de BETA is het belangrijk om één stem te laten horen in Den Haag zeker nu pomphouders te maken krijgen met dalende omzetten en moordende concurrentie.

Het merendeel van de benzine- en dieselprijs en een belangrijk deel van de LPG-prijs bestaat uit: accijnzen, brandstoftoeslag, voorraadheffing, de SUBAT (=Stichting Uitvoering Bodemsanering Amovering Tankstations) en natuurlijk de 19% BTW.

Financiën

Totaal bestaat de prijs van een liter Euro 95 op dit moment voor ± 60% uit belastingen. Bij Diesel en LPG zijn de accijnzen lager en gaat ± 51% (Diesel) en 30% (LPG) van de kassabon naar de Minister van Financiën. Deze afdracht is een van de hoogste in Europa.

De pomphouder ontvangt slechts 3% tot 5% van de literprijs. Totaal is dat per tankbeurt van 40 liter Euro 95 ongeveer € 2,- en voor Diesel slechts € 1,45. Voor 30 liter LPG zijn de verdiensten € 1,05 per tankbeurt. Daarvan moet de pomphouder wel een aantal pompen, voorraad, personeel en de shop draaiende houden.

Gevaar

Met een sterk oplopende prijs is de pomphouder dus allerminst geholpen. Tel daarbij op dat de concurrentie tussen tankstations onderling moordend is (sommigen zitten net boven de inkoopprijs) en een hele branche komt in gevaar, vindt Ewout Klok van de BETA:

“Veel pomphouders staat het water aan de lippen maar ook onze hele mobiliteit begint in het gedrang te komen. Het is nu tijd om de koppen bij elkaar te stekken en een gemeenschappelijk signaal af te geven aan Den Haag. Daarvoor zullen de brancheverenigingen moeten samenwerken.”

Samenwerking

Ook Clemens van Hulten, voorzitter van BOVAG tankstations ziet een vorm van samenwerking wel zitten maar dat moet dan wel op een constructieve en eenduidige manier gebeuren.

“Wij hebben onze lijnen naar Den Haag en brengen het probleem constant onder de aandacht. Ik sluit een samenwerking niet uit als het wat oplevert. Misschien moeten we maar eens een kop koffie met elkaar drinken.”

Realistisch

Erik de Vries van de NOVE is eveneens bereid om met de andere branche-organisaties om de tafel te gaan zitten. Ook al komen de belangen van de NOVE niet geheel overeen met die van BETA en de BOVAG.

“Natuurlijk wil ik praten maar we moeten ook realistisch zijn. Het kwartje van Kok ( in 1991 ingevoerde extra belasting van 8,3 eurocent, red.) lijkt me in deze moeilijke tijd onaantastbaar. Wellicht is het wel mogelijk om de jaarlijkse heffingen bespreekbaar te maken en dan sta je met een gezamenlijke aanpak sterker.”

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.