tankstation, benzineprijs

Benzineprijs nadert weer record en is nooit meer goedkoop

Het is een kwestie van tijd voordat de recordprijzen voor benzine weer worden gebroken. De kans dat de prijzen ooit nog gaan dalen, lijkt klein.

Benzine wordt nooit meer goedkoop, voorspelt directeur van de Nederlandse Organisatie voor de Energiehandel (NOVE) donderdag in het Nederlands Dagblad.

Vraag naar benzine

Hij wijst erop dat de wereldwijde vraag naar benzine en diesel sterk toeneemt, onder meer door de hoge economische groei in landen als China, India en Braziliƫ.

Als de prijs nog eens daalt, zal dat volgens hem hooguit tijdelijk zijn. Sinds vorige week stijgen de prijzen weer. Dat zou mede komen doordat Iran dreigt de Straat van Hormuz af te sluiten, een belangrijke olietransportroute.

Ruwe olie

Ook is de waarde van de euro gedaald, waardoor een hogere prijs voor de ruwe olie moet worden neergeteld. De stijging wordt versterkt door de jaarlijkse accijnsverhoging die per 1 januari is doorgevoerd.

De gemiddelde prijs van een liter Euro 95 zit nu met 1,722 euro nog maar 3,5 cent onder het record van april vorig jaar. Diesel kost nu 1,441 euro, nog maar 1,6 cent onder de piek die in november werd bereikt.

Olieboycot

De naderende olieboycot tegen Iran heeft de olieprijs woensdag opgedreven tot het hoogste niveau van de afgelopen 8 maanden. De prijs van een vat Amerikaanse olie bereikte woensdagavond met 103,74 dollar het hoogste peil sinds 11 mei vorig jaar.

Dinsdag steeg de prijs al met ruim 4 dollar door de dreigende sancties tegen Iran. Brentolie, uit de Noordzee, bereikte met bijna 114 dollar per vat het hoogste niveau sinds 14 november.

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.