Elektrische auto pas in 2030 goedkoper dan benzine-auto

TILBURG – Ruud Lubbers laadt op de Universiteit van Tilburg zijn elektrische auto op bij het allereerste oplaadpunt van de energiemaatschappijen. ANP ED OUDENAARDEN

Het gaat nog minstens tot 2030 duren voordat elektrische auto’s kunnen concurreren met auto’s op fossiele brandstoffen. De voornaamste oorzaak hiervan is de hoge accuprijs. Dat blijkt uit een onderzoek van het Engelse consultancybureau Element Energy.

De totale kosten om een elektrische auto te bezitten liggen op dit moment gemiddeld 5.000 euro hoger dan die van auto’s met diesel- en benzinemotoren. Bij de berekening zijn de aanschafprijs, brandstofkosten, auto verzekering en wegenbelasting meegenomen.

Aanschafprijs

De aanschafprijs is de belangrijkste factor in de hogere totaalprijs voor een elektrische auto. Zelfs al de brandstofprijzen verdubbelen, zijn elektrische auto’s niet goedkoper. Ook al laadt een Nissan LEAF al op voor 4 euro per keer, terwijl 40 liter benzine circa 60 euro kost.

Volgens de onderzoekers kan vooral een daling van de accuprijs de aanschafkosten van een elektrische auto fors drukken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.