Euro95 naast E10 terug in de Duitse tankstations

Marktleider Aral voert  in Duitsland opnieuw de Super E5 benzine (Euro95) in, naast de nieuwe bio-benzine E10. De 2500 tankstations van Aral worden in de loop van het jaar aangepast om drie soorten super benzine te verkopen. Dit meldde het bedrijf vrijdag, omdat de automobilisten de milieuvriendelijke brandstof massaal negeren.

Aral gaat de Super E5, die 5 procent ethanol bevat, aanbieden naast de biobrandstof E10 en de reguliere Super 98. Ook de vrije tankstations gaan de Super E5 weer invoeren. “Op dit moment kunnen wij niet voorbij gaan aan de wensen van de klant,” zegt Axel Graf Bülow, woordvoerder van de organisatie van vrije tankstations in de Duitse krant Die Welt.

De weigering van automobilisten om E10 te tanken leidde in de afgelopen maanden tot ophef. De ADAC, de Duitse tegenhanger van de ANWB, spande een rechtszaak aan tegen oliebedrijven zoals Aral, BP, Jet, OMV, en Shell vanwege de verkoop van de biobenzine. De ADAC reageerde verheugd op de terugkeer van superbenzine bij de Aral tankstations. “Dat is precies wat wij al weken eisen,” zegt de woordvoerder.

E10

Automobilisten zijn bang dat de E10 hun motor beschadigt. Bovendien hebben auto’s er per kilometer bovendien 2 procent meer van nodig dan bij de normale benzine. Hoewel E10 voor 90 procent van de auto’s geschikt is, bestaat er veel onduidelijkheid over de nieuwe biobrandstof. Veel Duitsers vrezen voor schade aan hun auto.

De beslissing van Aral kan consequenties hebben. Als Duitsland de quota voor verplicht verkochte biobenzine niet haalt, lopen de geldboetes op tot in de miljoenen. “De politiek moet vanwege de skepsis van de automobilisten nog maar eens goed nadenken over deze strafmaatregelen,” zegt Shell-deskundige Jörg Adolf.

Shell

Shell is nog niet van plan om op korte termijn de Super E5 benzine opnieuw aan te bieden. Zij houdt de markt voorlopig scherp in de gaten en past daarop haar strategie aan. Ongeveer de helft van de 2200 Shell tankstations zijn in de afgelopen weken aangepast om E10 te kunnen verkopen. Een snelle terugschakeling naar Super E5 benzine is vanwege technische redenen niet mogelijk.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie

2 reacties op “Euro95 naast E10 terug in de Duitse tankstations”

Herman Buitenhuis|03.11.11|15:40

Bevat de Super 98 benzine in NL ook E5?

Koos Verleg|02.01.17|10:09

Hoezo voert Aral super E5 weer opnieuw in?
Ik woon al acht jaar in Duitsland en heb nooit moeite hoeven te doen om aan E5 te komen. Vreemd verhaal.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.