BP

BP keert weer dividend uit aan aandeelhouders

BP

LONDEN – Het Britse olieconcern BP hervat de uitkering van dividend aan haar aandeelhouders en neemt een deel van de Amerikaanse activiteiten op de schop. Dat heeft het bedrijf dinsdag bekendgemaakt.

BP schortte de uitbetaling van dividend afgelopen zomer op vanwege de olieramp in de Golf van Mexico.

Aandeelhouders

Aandeelhouders krijgen over het vierde kwartaal van vorig jaar 0,07 dollar per aandeel, een halvering ten opzichte van het vierde kwartaal van 2009.

Dankzij de hoge olieprijs wist BP de miljarden dollars die het concern opzij zette voor de ramp te compenseren in het vierde kwartaal. De nettowinst steeg van 4,3 miljard dollar tot 5,6 miljard dollar. De totale last van de ramp bedraagt 40,9 miljard dollar voor belastingen.

Verlies

Over geheel 2010 belandde het concern echter wel in de rode cijfers. De winst van 16,6 miljard dollar in 2009 ging door de kosten van de ramp geheel in rook op waardoor 2010 werd afgesloten met een nettoverlies van 3,7 miljard dollar.

BP haalt de bezem door de Amerikaanse organisatie en verkoopt onder meer twee raffinaderijen in de Verenigde Staten. Daarmee halveert het concern de raffinagecapaciteit in het land. BP zei dinsdag op schema te liggen met de doelstelling om voor het einde van dit jaar voor 30 miljard dollar aan onderdelen te verkopen.

Olie en gas

BP wil zich meer richten op de winning van olie en gas en verwacht daar dit jaar 20 miljard dollar in te investeren, 2 miljard dollar meer dan in 2009. BP mikt voor dit jaar op een dagelijkse productie van 3,4 miljoen vaten olie. Vorig jaar lag de productie op ruim 3,6 miljoen vaten per dag.

Onderwerpen: , , , , ,

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

BP keert weer dividend uit aan aandeelhouders | TankPro.nl