Accijnsverhoging levert eerste halfjaar forse verkoopplus benzine en diesel op
juni topmaand

Accijnsverhoging levert eerste halfjaar forse verkoopplus benzine én diesel op

Benzine- én dieselrijders zijn vlak voor de invoering van de accijnsverhoging massaal gaan tanken; dit leverde een flinke afzetplus voor de brandstofverkopen op. Foto: Pexels, 2023

De afzet van brandstof in Nederland is in het eerste halfjaar van 2023 toegenomen met 10,2 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Zowel benzine als diesel lieten flinke afzetgroei zien. Belangrijkste reden is de ‘hamsterwoede’ vlak voor de accijnsverhoging van 1 juli.

Dit meldt de brancheorganisatie voor zelfstandige brandstofhandelaren NOVE op basis van recente cijfers van het CBS. In liters steeg de afzet van brandstof in Nederland met liefst 10,2 procent. Verantwoordelijk hiervoor is de afzetstijging van benzine van 16,7 procent. Vooral in de maanden maart en juni werd er in Nederland massaal benzine getankt. Ook diesel deed het in de eerste zes maanden van dit jaar zeer goed. In het eerste halfjaar nam de afzet ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden met 4,7 procent toe. Vooral in de maand juni werd er massaal diesel ingeslagen, wat een afzetplus ten opzichte van juni 2022 van liefst 23,1 procent opleverde. Volgens NOVE is dit de sterkste stijging in de afzet van diesel van het hele jaar. LPG noteerde in de eerste zes maanden van 2023 een afzetdaling van -6,6 procent.

Hamsteren

De verklaring voor de forse stijging in de afzet van benzine en diesel in het eerste halfjaar van 2023 is volgens NOVE ongetwijfeld de piek in de vraag die zich met name in de laatste week van juni voordeed. De aangekondigde accijnsverhoging van 1 juli zorgde ervoor dat benzine- én dieselrijders massaal gingen ‘hamsteren’ om nog van de lage brandstofprijs te kunnen profiteren. De brancheorganisatie spreekt dan ook de verwachting uit dat de vraag in juli weer gedaald zal zijn.

Lees ook:

Auteur: Paul Blonk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Accijnsverhoging levert eerste halfjaar forse verkoopplus benzine én diesel op | TankPro.nl
Accijnsverhoging levert eerste halfjaar forse verkoopplus benzine en diesel op
juni topmaand

Accijnsverhoging levert eerste halfjaar forse verkoopplus benzine én diesel op

Benzine- én dieselrijders zijn vlak voor de invoering van de accijnsverhoging massaal gaan tanken; dit leverde een flinke afzetplus voor de brandstofverkopen op. Foto: Pexels, 2023

De afzet van brandstof in Nederland is in het eerste halfjaar van 2023 toegenomen met 10,2 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Zowel benzine als diesel lieten flinke afzetgroei zien. Belangrijkste reden is de ‘hamsterwoede’ vlak voor de accijnsverhoging van 1 juli.

Dit meldt de brancheorganisatie voor zelfstandige brandstofhandelaren NOVE op basis van recente cijfers van het CBS. In liters steeg de afzet van brandstof in Nederland met liefst 10,2 procent. Verantwoordelijk hiervoor is de afzetstijging van benzine van 16,7 procent. Vooral in de maanden maart en juni werd er in Nederland massaal benzine getankt. Ook diesel deed het in de eerste zes maanden van dit jaar zeer goed. In het eerste halfjaar nam de afzet ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden met 4,7 procent toe. Vooral in de maand juni werd er massaal diesel ingeslagen, wat een afzetplus ten opzichte van juni 2022 van liefst 23,1 procent opleverde. Volgens NOVE is dit de sterkste stijging in de afzet van diesel van het hele jaar. LPG noteerde in de eerste zes maanden van 2023 een afzetdaling van -6,6 procent.

Hamsteren

De verklaring voor de forse stijging in de afzet van benzine en diesel in het eerste halfjaar van 2023 is volgens NOVE ongetwijfeld de piek in de vraag die zich met name in de laatste week van juni voordeed. De aangekondigde accijnsverhoging van 1 juli zorgde ervoor dat benzine- én dieselrijders massaal gingen ‘hamsteren’ om nog van de lage brandstofprijs te kunnen profiteren. De brancheorganisatie spreekt dan ook de verwachting uit dat de vraag in juli weer gedaald zal zijn.

Lees ook:

Auteur: Paul Blonk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.