LNG 16 cent goedkoper, prijs na twee jaar weer onder die van diesel
flinke daling

LNG 16 cent goedkoper, prijs na twee jaar weer onder die van diesel

Uit cijfers van leverancier Pitpoint blijkt dat een kilo LNG nu 16 eurocent goedkoper is dan een liter diesel. Foto: Rolande, 2023

Vervoerders met trucks die rijden op LNG kunnen door sterke prijsdalingen dit jaar weer opgelucht ademhalen. Het tarief kwam afgelopen maand zelfs weer uit onder die van diesel.

Dit blijkt uit prijslijsten van verschillende LNG-aanbieders. Uit cijfers van leverancier Pitpoint blijkt dat een kilo LNG nu gemiddeld 16 eurocent goedkoper is dan een liter diesel. Aan het begin van dit jaar was LNG nog bijna een euro duurder. In september vorig jaar was dat zelfs bijna 2,50. Bij Pitpoint betalen vervoerders nu rond de 1,31 euro exclusief btw voor een kilo LNG. Bij concurrent Rolande moeten zij een kleine 1,40 euro afrekenen. Shell hanteert een adviesprijs van 1,42 euro.
LNG was tot de zomer van 2021 structureel ongeveer 20 eurocent goedkoper dan diesel. Na een geleidelijke stijging in de eerste helft van 2021, ging de prijs daarna door de oorlog in Oekraïne hard omhoog, tot boven de 4 euro. Sinds afgelopen najaar zijn de tarieven bezig aan een flinke daling.

Rendabel

In Nederland rijden ongeveer achthonderd LNG-trucks rond. De aanschafprijs ligt ongeveer 30 tot 50 procent hoger dan die van conventionele dieseltrucks. Vervoerders zagen zich vorig jaar gedwongen om de LNG-trucks aan de kant te laten staan omdat ze niet meer rendabel inzetbaar waren.

Een LNG-truck stoot 10 tot 15 procent minder CO2 uit. De emissies van fijnstof en NOx liggen 30 procent lager. Hoewel LNG per kilo wordt afgerekend en diesel per liter, kunnen de prijzen toch gebruikt worden voor een vergelijking. De energie-inhoud van een liter diesel en een kilo LNG is min of meer gelijk.

Lees ook: 

Auteur: Paul Blonk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

LNG 16 cent goedkoper, prijs na twee jaar weer onder die van diesel | TankPro.nl
LNG 16 cent goedkoper, prijs na twee jaar weer onder die van diesel
flinke daling

LNG 16 cent goedkoper, prijs na twee jaar weer onder die van diesel

Uit cijfers van leverancier Pitpoint blijkt dat een kilo LNG nu 16 eurocent goedkoper is dan een liter diesel. Foto: Rolande, 2023

Vervoerders met trucks die rijden op LNG kunnen door sterke prijsdalingen dit jaar weer opgelucht ademhalen. Het tarief kwam afgelopen maand zelfs weer uit onder die van diesel.

Dit blijkt uit prijslijsten van verschillende LNG-aanbieders. Uit cijfers van leverancier Pitpoint blijkt dat een kilo LNG nu gemiddeld 16 eurocent goedkoper is dan een liter diesel. Aan het begin van dit jaar was LNG nog bijna een euro duurder. In september vorig jaar was dat zelfs bijna 2,50. Bij Pitpoint betalen vervoerders nu rond de 1,31 euro exclusief btw voor een kilo LNG. Bij concurrent Rolande moeten zij een kleine 1,40 euro afrekenen. Shell hanteert een adviesprijs van 1,42 euro.
LNG was tot de zomer van 2021 structureel ongeveer 20 eurocent goedkoper dan diesel. Na een geleidelijke stijging in de eerste helft van 2021, ging de prijs daarna door de oorlog in Oekraïne hard omhoog, tot boven de 4 euro. Sinds afgelopen najaar zijn de tarieven bezig aan een flinke daling.

Rendabel

In Nederland rijden ongeveer achthonderd LNG-trucks rond. De aanschafprijs ligt ongeveer 30 tot 50 procent hoger dan die van conventionele dieseltrucks. Vervoerders zagen zich vorig jaar gedwongen om de LNG-trucks aan de kant te laten staan omdat ze niet meer rendabel inzetbaar waren.

Een LNG-truck stoot 10 tot 15 procent minder CO2 uit. De emissies van fijnstof en NOx liggen 30 procent lager. Hoewel LNG per kilo wordt afgerekend en diesel per liter, kunnen de prijzen toch gebruikt worden voor een vergelijking. De energie-inhoud van een liter diesel en een kilo LNG is min of meer gelijk.

Lees ook: 

Auteur: Paul Blonk

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.