Logo VEMOBIN branchevereniging

VNPI gaat verder als VEMOBIN

Het nieuwe logo van VEMOBIN Foto: VEMOBIN

De Vereniging Nederlandse Petroleum Industrie (VNPI) gaat verder als de Vereniging Energie voor Mobiliteit en Industrie (VEMOBIN). De naamswijziging werd dinsdag bekendgemaakt. Volgens de brancheorganisatie gaf de oude naam niet langer volledig weer waarmee de aangesloten bedrijven zich bezighouden.

De bestaande leden van de VNPI gaan in de nieuwe vereniging op. Daarnaast heeft VEMOBIN de toetredingseisen verruimd, zodat ook leveranciers van andere energie kunnen toetreden. Naast de uitbaters van tankstations, kunnen nu ook leveranciers van bijvoorbeeld waterstof, elektriciteit en LNG lid worden. En naast de huidige producenten van brandstoffen en grondstoffen op basis van ruwe olie, kunnen ook producenten die brandstoffen maken op basis van bijvoorbeeld biogrondstoffen, waterstof of teruggewonnen grondstoffen instromen.

Logische stap

De bekendmaking van de naamswijziging is volgens directeur Erik Klooster een laatste stap in een proces waarmee de branchevereniging al bijna twee jaar bezig is. “Hoewel we de naam VNPI met trots hebben gedragen – we zijn er in Nederland immers groot door geworden – begon de naam toch in toenemende mate te knellen. Veel van de bedrijven die lid zijn van de VNPI, zijn al lang niet meer alleen actief op het gebied van olie.”

Volgens Klooster is het wijzigen van de naam dan ook een logische stap. “Veel bedrijven zijn al druk met investeringen in elektrisch laden, biobrandstoffen, waterstof of CCS. De verandering van scope van VNPI naar VEMOBIN past bij die veranderende activiteiten. Wij hopen in de komende periode een rol te spelen bij het versnellen van die activiteiten.”

Het doel van VEMOBIN is om de belangen van alle bedrijven die energie voor mobiliteit in Nederland leveren en produceren te verbinden. De inzet van de leden van de vereniging is om de klimaatimpact van mobiliteit en grondstoffen in lijn te brengen met het akkoord van Parijs.

Naamswijzigingen in branche

De naamswijziging staat binnen de branche niet op zichzelf. Steeds meer partijen kiezen voor een andere naam om de activiteiten waarmee ze zich bezighouden beter uit te drukken. Zo veranderde Total de naam vorig jaar in TotalEnergies en overweegt bijvoorbeeld Tamoil om de naam te veranderen naar T-Energy.

Recent veranderde GP Groot brandstoffen en oliehandel de naam nog in GP Groot energie. “Klimaatverandering en zorgen over de luchtkwaliteit maken het steeds duidelijker dat we onze manier van leven en zakendoen moeten veranderen. Met onze activiteiten willen we een belangrijke bijdrage leveren aan de hiervoor benodigde energietransitie. Om dit streven kracht bij te zetten hebben we besloten om onze bedrijfsnaam per 1 oktober 2022 te wijzigen”, liet directeur Pieter Talsma weten.

Lees ook:

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

VNPI gaat verder als VEMOBIN | TankPro.nl
Logo VEMOBIN branchevereniging

VNPI gaat verder als VEMOBIN

Het nieuwe logo van VEMOBIN Foto: VEMOBIN

De Vereniging Nederlandse Petroleum Industrie (VNPI) gaat verder als de Vereniging Energie voor Mobiliteit en Industrie (VEMOBIN). De naamswijziging werd dinsdag bekendgemaakt. Volgens de brancheorganisatie gaf de oude naam niet langer volledig weer waarmee de aangesloten bedrijven zich bezighouden.

De bestaande leden van de VNPI gaan in de nieuwe vereniging op. Daarnaast heeft VEMOBIN de toetredingseisen verruimd, zodat ook leveranciers van andere energie kunnen toetreden. Naast de uitbaters van tankstations, kunnen nu ook leveranciers van bijvoorbeeld waterstof, elektriciteit en LNG lid worden. En naast de huidige producenten van brandstoffen en grondstoffen op basis van ruwe olie, kunnen ook producenten die brandstoffen maken op basis van bijvoorbeeld biogrondstoffen, waterstof of teruggewonnen grondstoffen instromen.

Logische stap

De bekendmaking van de naamswijziging is volgens directeur Erik Klooster een laatste stap in een proces waarmee de branchevereniging al bijna twee jaar bezig is. “Hoewel we de naam VNPI met trots hebben gedragen – we zijn er in Nederland immers groot door geworden – begon de naam toch in toenemende mate te knellen. Veel van de bedrijven die lid zijn van de VNPI, zijn al lang niet meer alleen actief op het gebied van olie.”

Volgens Klooster is het wijzigen van de naam dan ook een logische stap. “Veel bedrijven zijn al druk met investeringen in elektrisch laden, biobrandstoffen, waterstof of CCS. De verandering van scope van VNPI naar VEMOBIN past bij die veranderende activiteiten. Wij hopen in de komende periode een rol te spelen bij het versnellen van die activiteiten.”

Het doel van VEMOBIN is om de belangen van alle bedrijven die energie voor mobiliteit in Nederland leveren en produceren te verbinden. De inzet van de leden van de vereniging is om de klimaatimpact van mobiliteit en grondstoffen in lijn te brengen met het akkoord van Parijs.

Naamswijzigingen in branche

De naamswijziging staat binnen de branche niet op zichzelf. Steeds meer partijen kiezen voor een andere naam om de activiteiten waarmee ze zich bezighouden beter uit te drukken. Zo veranderde Total de naam vorig jaar in TotalEnergies en overweegt bijvoorbeeld Tamoil om de naam te veranderen naar T-Energy.

Recent veranderde GP Groot brandstoffen en oliehandel de naam nog in GP Groot energie. “Klimaatverandering en zorgen over de luchtkwaliteit maken het steeds duidelijker dat we onze manier van leven en zakendoen moeten veranderen. Met onze activiteiten willen we een belangrijke bijdrage leveren aan de hiervoor benodigde energietransitie. Om dit streven kracht bij te zetten hebben we besloten om onze bedrijfsnaam per 1 oktober 2022 te wijzigen”, liet directeur Pieter Talsma weten.

Lees ook:

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.