HVO100 pomp

GoodFuels Road & Rail Nederland zet in op aanbieden HVO bij tankstations

Foto: Dalhuisen Group

De Hydrotreated Vegetable Oil (HVO) van GoodFuels wordt sinds 1 november verkocht via GoodFuels Road & Rail Nederland, dat sinds die datum onderdeel uitmaakt van de Dalergy Group. “We gaan de brandstof aan verschillende doelgroepen aanbieden, en een heel belangrijke daarvan zijn de tankstationhouders. We geloven dat dit soort producten de CO2-problematiek op korte termijn voor een heel groot deel kunnen oplossen én dat dit nieuwe verkoopkansen biedt voor de ondernemers”, zegt directeur Peter Dalhuisen.

De overname van de road- en railactiviteiten van GoodFuels in Nederland door de Dalergy Group werd eind oktober aangekondigd. Voorheen bood het bedrijf, waar onder andere Dalhuisen Olie en Gulf Nederland onder vallen, vooral ‘reactief’ biobrandstoffen aan. Als er vraag was naar het product, werd het geleverd. “We zijn met die bedrijven ook gewoon een heel groot deel van de dag met fossiele brandstoffen bezig. Die kan je natuurlijk niet ontkennen”, zegt Dalhuisen. “Maar wij willen onze positie in de duurzame brandstoffen verder uitbouwen en vooraan staan in de energietransitie.”

GoodFuels Road en Rail Nederland houdt zich de hele dag met die producten bezig. “Je vestigt nu ook een focus op duurzame brandstoffen en je voorkomt dat je weer heel snel overgaat naar de orde van de dag die het fossiele leven vraagt”, legt de directeur uit. Met Gulf Nederland en Dalhuisen Olie is het bedrijf bovendien actief in het adviseren van de klanten ten aanzien van duurzame brandstoffen en het leveren ervan.

Herkenbare brandstof

Door het gebruik van een herkenbaar merk voor de eindgebruikers denkt Dalhuisen dat hij de tankstationhouders nu een biobrandstof kan aanbieden waar ze ook wat aan hebben. Veel consumenten hechten waarde aan een merk en een product dat ze herkennen, stelt hij. Ook ziet Dalhuisen dat de vraag naar duurzamere alternatieven, zoals HVO, toeneemt. Terwijl er in de thuistankmarkt al steeds vaker wordt ingezet op de brandstof, gebeurt dat op het gemiddelde tankstation nog niet.

(De tekst gaat verder onder de video)

Toch kan dat volgens hem interessant zijn, omdat ook steeds meer bedrijven hun medewerkers duurzame brandstoffen laten tanken. Op die manier hopen ze bovendien nieuwe opdrachten voor gemeenten en andere grote organisaties binnen te halen, die daar steeds kritischer naar kijken. “Ook tanken onderweg is daarbij van belang.”

Geen extra tank nodig

Of het product ook daadwerkelijk voor een bepaalde locatie geschikt is, hangt vooral af van het aantal beschikbare brandstofslangen. Zo is het een groot voordeel als er een vierde tank over is waar nu de premium diesel in zit. “Tankstationhouders verkopen er op de tankstations nu nog regelmatig een premium diesel bij, maar die omzetten zijn in verhouding vaak niet hoog. Dan zou ik zeggen: zet die stap en biedt in plaats van een premium diesel, GoodFuels HVO100. Daarmee reduceert de klant omstreeks 90 procent CO2-uitstoot ten opzichte van reguliere diesel. Het is een product dat iedereen nu al op het tankstation kan verkopen zonder daar dure aanpassingen aan de installaties voor te hoeven doen. Het is nu de tijd om ook met je tankstation over te schakelen naar een CO2-reducerend product. Wij geloven daar oprecht in.”

Ook speel je met HVO in op een groeiende behoefte aan CO2-reducerende brandstoffen, meent de kersverse eigenaar. “En je kunt ook nog eens onderscheid maken ten opzichte van de concurrent die alleen maar reguliere fossiele brandstoffen aanbiedt.”

Extern duurzaamheidsboard

Om er ook daadwerkelijk zeker van te zijn dat de brandstof zo schoon is als GoodFuels Road & Rail Nederland belooft, worden de eigen producten door een onafhankelijk duurzaamheidsboard, bestaande uit NGO’s en academici, gecontroleerd. “De fossiele stromen die we gewend zijn, komen natuurlijk van de grote olieproducerende partijen vandaan. Die hebben in de loop der jaren wel bewezen hoe ze werken. HVO komt veelal niet bij de bekende grote oliepartijen vandaan”, verklaart Dalhuisen de aanpak.

“Het wordt door mensen gecheckt die commercieel niets met ons te maken hebben. Zo kunnen we onszelf ook scherp houden. Er zijn restricties aan de brandstof op het gebied van duurzaamheid, maar bijvoorbeeld ook aan de schade die het aanricht aan de samenleving. Is er geen sprake van ontbossing? Of beperkt het niet het aanbod van werkgelegenheid? Daar zitten duidelijke eisen aan en daar wil ik ook aan blijven voldoen. De wereld wordt steeds transparanter en dan moet je ook transparanter over je eigen verhaal worden. Dat voelt ook goed, want ik wil niks moeten verbergen.”

GoodFuels HVO op eigen tankstations

Naast het leveren van brandstoffen, verkoopt de Dalergy Group haar producten aan consumenten ook via de eigen tankstations onder de merken BP, Gulf en Snel Tank. “We bouwen nu een nieuwe Snel Tank in Heerde, direct bij de afrit van de snelweg A50. Daar gaan we vanaf medio december dit jaar de GoodFuels HVO100 gelijk aanbieden. Ook op ons tankstation in Epe zijn we gestart met het verkopen van GoodFuels HVO. Zo gaan wij de verkoop van HVO naast het leveren aan tankstationhouders in heel Nederland zelf ook stapsgewijs via ons eigen tankstationnetwerk uitbouwen.”

Dat de stap naar een duurzamere onderneming uiteindelijk is gezet, maakt Dalhuisen vooral trots. “Soms moet je ook gewoon een daad stellen om het te doen. Nu zijn er er mensen van ons de hele dag mee bezig zijn. Het is geen kwestie ‘daar moeten we het een keer over hebben’, nee, daar hebben we het nu over. Succes ligt in actie.”

Dit artikel is eerder verschenen in het TankPro Magazine. Ga voor meer informatie over abonnementen naar www.tankpro.nl/abonneren

Lees ook:

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

GoodFuels Road & Rail Nederland zet in op aanbieden HVO bij tankstations | TankPro.nl
HVO100 pomp

GoodFuels Road & Rail Nederland zet in op aanbieden HVO bij tankstations

Foto: Dalhuisen Group

De Hydrotreated Vegetable Oil (HVO) van GoodFuels wordt sinds 1 november verkocht via GoodFuels Road & Rail Nederland, dat sinds die datum onderdeel uitmaakt van de Dalergy Group. “We gaan de brandstof aan verschillende doelgroepen aanbieden, en een heel belangrijke daarvan zijn de tankstationhouders. We geloven dat dit soort producten de CO2-problematiek op korte termijn voor een heel groot deel kunnen oplossen én dat dit nieuwe verkoopkansen biedt voor de ondernemers”, zegt directeur Peter Dalhuisen.

De overname van de road- en railactiviteiten van GoodFuels in Nederland door de Dalergy Group werd eind oktober aangekondigd. Voorheen bood het bedrijf, waar onder andere Dalhuisen Olie en Gulf Nederland onder vallen, vooral ‘reactief’ biobrandstoffen aan. Als er vraag was naar het product, werd het geleverd. “We zijn met die bedrijven ook gewoon een heel groot deel van de dag met fossiele brandstoffen bezig. Die kan je natuurlijk niet ontkennen”, zegt Dalhuisen. “Maar wij willen onze positie in de duurzame brandstoffen verder uitbouwen en vooraan staan in de energietransitie.”

GoodFuels Road en Rail Nederland houdt zich de hele dag met die producten bezig. “Je vestigt nu ook een focus op duurzame brandstoffen en je voorkomt dat je weer heel snel overgaat naar de orde van de dag die het fossiele leven vraagt”, legt de directeur uit. Met Gulf Nederland en Dalhuisen Olie is het bedrijf bovendien actief in het adviseren van de klanten ten aanzien van duurzame brandstoffen en het leveren ervan.

Herkenbare brandstof

Door het gebruik van een herkenbaar merk voor de eindgebruikers denkt Dalhuisen dat hij de tankstationhouders nu een biobrandstof kan aanbieden waar ze ook wat aan hebben. Veel consumenten hechten waarde aan een merk en een product dat ze herkennen, stelt hij. Ook ziet Dalhuisen dat de vraag naar duurzamere alternatieven, zoals HVO, toeneemt. Terwijl er in de thuistankmarkt al steeds vaker wordt ingezet op de brandstof, gebeurt dat op het gemiddelde tankstation nog niet.

(De tekst gaat verder onder de video)

Toch kan dat volgens hem interessant zijn, omdat ook steeds meer bedrijven hun medewerkers duurzame brandstoffen laten tanken. Op die manier hopen ze bovendien nieuwe opdrachten voor gemeenten en andere grote organisaties binnen te halen, die daar steeds kritischer naar kijken. “Ook tanken onderweg is daarbij van belang.”

Geen extra tank nodig

Of het product ook daadwerkelijk voor een bepaalde locatie geschikt is, hangt vooral af van het aantal beschikbare brandstofslangen. Zo is het een groot voordeel als er een vierde tank over is waar nu de premium diesel in zit. “Tankstationhouders verkopen er op de tankstations nu nog regelmatig een premium diesel bij, maar die omzetten zijn in verhouding vaak niet hoog. Dan zou ik zeggen: zet die stap en biedt in plaats van een premium diesel, GoodFuels HVO100. Daarmee reduceert de klant omstreeks 90 procent CO2-uitstoot ten opzichte van reguliere diesel. Het is een product dat iedereen nu al op het tankstation kan verkopen zonder daar dure aanpassingen aan de installaties voor te hoeven doen. Het is nu de tijd om ook met je tankstation over te schakelen naar een CO2-reducerend product. Wij geloven daar oprecht in.”

Ook speel je met HVO in op een groeiende behoefte aan CO2-reducerende brandstoffen, meent de kersverse eigenaar. “En je kunt ook nog eens onderscheid maken ten opzichte van de concurrent die alleen maar reguliere fossiele brandstoffen aanbiedt.”

Extern duurzaamheidsboard

Om er ook daadwerkelijk zeker van te zijn dat de brandstof zo schoon is als GoodFuels Road & Rail Nederland belooft, worden de eigen producten door een onafhankelijk duurzaamheidsboard, bestaande uit NGO’s en academici, gecontroleerd. “De fossiele stromen die we gewend zijn, komen natuurlijk van de grote olieproducerende partijen vandaan. Die hebben in de loop der jaren wel bewezen hoe ze werken. HVO komt veelal niet bij de bekende grote oliepartijen vandaan”, verklaart Dalhuisen de aanpak.

“Het wordt door mensen gecheckt die commercieel niets met ons te maken hebben. Zo kunnen we onszelf ook scherp houden. Er zijn restricties aan de brandstof op het gebied van duurzaamheid, maar bijvoorbeeld ook aan de schade die het aanricht aan de samenleving. Is er geen sprake van ontbossing? Of beperkt het niet het aanbod van werkgelegenheid? Daar zitten duidelijke eisen aan en daar wil ik ook aan blijven voldoen. De wereld wordt steeds transparanter en dan moet je ook transparanter over je eigen verhaal worden. Dat voelt ook goed, want ik wil niks moeten verbergen.”

GoodFuels HVO op eigen tankstations

Naast het leveren van brandstoffen, verkoopt de Dalergy Group haar producten aan consumenten ook via de eigen tankstations onder de merken BP, Gulf en Snel Tank. “We bouwen nu een nieuwe Snel Tank in Heerde, direct bij de afrit van de snelweg A50. Daar gaan we vanaf medio december dit jaar de GoodFuels HVO100 gelijk aanbieden. Ook op ons tankstation in Epe zijn we gestart met het verkopen van GoodFuels HVO. Zo gaan wij de verkoop van HVO naast het leveren aan tankstationhouders in heel Nederland zelf ook stapsgewijs via ons eigen tankstationnetwerk uitbouwen.”

Dat de stap naar een duurzamere onderneming uiteindelijk is gezet, maakt Dalhuisen vooral trots. “Soms moet je ook gewoon een daad stellen om het te doen. Nu zijn er er mensen van ons de hele dag mee bezig zijn. Het is geen kwestie ‘daar moeten we het een keer over hebben’, nee, daar hebben we het nu over. Succes ligt in actie.”

Dit artikel is eerder verschenen in het TankPro Magazine. Ga voor meer informatie over abonnementen naar www.tankpro.nl/abonneren

Lees ook:

Auteur: Nico Schinkelshoek

Nico Schinkelshoek is de vaste redacteur van TankPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.