Benzineprijzen flink gestegen, snelweg 13 cent duurder

De prijs van benzine ligt op dit moment op het hoogste niveau sinds augustus 2015. In april betaalde de consument voor een liter Euro95 gemiddeld 1,61 euro. Bij tankstations langs de snelweg stegen de prijzen sneller dan bij andere locaties. In tien jaar tijd ging de prijs van benzine bij snelwegstations gemiddeld met 8,9 procent omhoog, terwijl deze stijging bij een lokale onbemande pomp met 6,4 procent een stuk kleiner was. Dat blijkt uit cijfers die het CBS en Travelcard donderdag bekend hebben gemaakt.

Sinds 2008 is het prijsverschil van Euro95 bij tankstations langs de snelweg en de onbemande pomp steeds verder uiteen gaan lopen. Het verschil tussen beide tanklocaties was gemiddeld 9 eurocent in april 2008. Tien jaar later betaal je voor een liter benzine gemiddeld 13 eurocent meer langs de snelweg. Het verschil tussen de lokale bemande en onbemande pomp bleef in dezelfde periode nagenoeg stabiel op 4 eurocent voor een liter Euro95.

Grote verschillen

Gemiddeld vallen de benzineprijzen langs de snelweg het hoogst uit, maar de prijzen variëren wel. Het verschil tussen de hoogst en laagst gemeten verkoopprijs in Nederland op 15 april 2018 is 27 eurocent per liter. De verkoopprijs van Euro95 lag bij 80 procent van de stations tussen de 1,55 en 1,67 euro. In 10 procent van de vestigingen lag de pompprijs onder de 1,55 euro. De hoogst gemeten literprijs was 1,76 euro.

Bij een onbemande pomp betaalde de consument op 15 april 2018 tussen de 1,50 en 1,73 euro per liter. Aan de snelweg varieerde de prijs ook. De literprijs lag daar tussen 1,55 en 1,75 euro. Bij lokale bemande tankstations waren de prijzen tussen de 1,49 en 1,76 euro per liter.

De data van Travelcard bevat gegevens van 335.000 Nederlandse gebruikers die minimaal één keer per week tanken met hun speciale pas. Deze gebruikers tanken bij circa 3.800 pompstations in Nederland.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Benzineprijzen flink gestegen, snelweg 13 cent duurder | TankPro.nl

Benzineprijzen flink gestegen, snelweg 13 cent duurder

De prijs van benzine ligt op dit moment op het hoogste niveau sinds augustus 2015. In april betaalde de consument voor een liter Euro95 gemiddeld 1,61 euro. Bij tankstations langs de snelweg stegen de prijzen sneller dan bij andere locaties. In tien jaar tijd ging de prijs van benzine bij snelwegstations gemiddeld met 8,9 procent omhoog, terwijl deze stijging bij een lokale onbemande pomp met 6,4 procent een stuk kleiner was. Dat blijkt uit cijfers die het CBS en Travelcard donderdag bekend hebben gemaakt.

Sinds 2008 is het prijsverschil van Euro95 bij tankstations langs de snelweg en de onbemande pomp steeds verder uiteen gaan lopen. Het verschil tussen beide tanklocaties was gemiddeld 9 eurocent in april 2008. Tien jaar later betaal je voor een liter benzine gemiddeld 13 eurocent meer langs de snelweg. Het verschil tussen de lokale bemande en onbemande pomp bleef in dezelfde periode nagenoeg stabiel op 4 eurocent voor een liter Euro95.

Grote verschillen

Gemiddeld vallen de benzineprijzen langs de snelweg het hoogst uit, maar de prijzen variëren wel. Het verschil tussen de hoogst en laagst gemeten verkoopprijs in Nederland op 15 april 2018 is 27 eurocent per liter. De verkoopprijs van Euro95 lag bij 80 procent van de stations tussen de 1,55 en 1,67 euro. In 10 procent van de vestigingen lag de pompprijs onder de 1,55 euro. De hoogst gemeten literprijs was 1,76 euro.

Bij een onbemande pomp betaalde de consument op 15 april 2018 tussen de 1,50 en 1,73 euro per liter. Aan de snelweg varieerde de prijs ook. De literprijs lag daar tussen 1,55 en 1,75 euro. Bij lokale bemande tankstations waren de prijzen tussen de 1,49 en 1,76 euro per liter.

De data van Travelcard bevat gegevens van 335.000 Nederlandse gebruikers die minimaal één keer per week tanken met hun speciale pas. Deze gebruikers tanken bij circa 3.800 pompstations in Nederland.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.