‘Goed wetstock management bespaart veel geld’

Met goed wetstock management valt veel voordeel te behalen. En slecht brandstofvooraadbeheer kan flink in het nadeel van de tankstation-ondernemer werken. Tijdens de Tankstation Vakbeurs in Expo Houten legden Mokobouw en Gilbarco Veeder-Root uit wat de mogelijkheden zijn van wetstock management-systeem Insite 360.

Mokobouw is voor Nederland de distributeur van de Gilbarco Veeder-Root-producten, waarbij Gilbarco vooral bekend is van de pompen en Veeder-Root tankniveau-meetsystemen maakt. Tijdens de Tankstation Vakbeurs werd een nadere kennismaking verzorgd met Insite360, dat tankstations helpt bij hun brandstofbeheer. De markt is zich steeds bewuster geworden wat er te winnen of juist te verliezen valt met goed of slecht wetstock management.

“Brandstofvoorraadbeheer gaat over de volledige planning, van trucklevering tot en met het afgeven van de brandstof aan de klant”, zo legde Michael Severijn van Gilbarco Veeder-Root de workshopdeelnemers uit. “Insite360 kijkt naar zaken als het plannen van leveringen, debietmonitoring van de pompen, flowmanagement, temperatuur, water in de tank, diefstal en meer. Waarom? Met voldoende informatie over en analyse op al deze punten kunnen uitbaters geld besparen voor hun onderneming.”

Kapitaal in voorraad

Alle gegevens over de voorraad van één of meerdere stations kunnen op één scherm worden afgelezen. In Nederland maken al diverse klanten gebruik van dat webportaal. “Maar het is ook mogelijk om alleen rapporten of ruwe data te ontvangen en die zelf te analyseren. Dat laatste doen vooral de grote maatschappijen.”

Insite360 helpt zijn gebruikers bij planning van leveringen door aan te geven in welke mate tanks nog gevuld zijn en wanneer bevoorrading nodig is. “Bij een klant kwam bijvoorbeeld naar boven dat hij eigenlijk te hoge brandstofvoorraden had en er te veel kapitaal in die voorraad zat. Dat besef heeft tot een betere beheersing van de voorraad en een aanzienlijke verlaging van het kapitaalbeslag geleid”, aldus Severijn. Léon Jeekel van Mokobouw gaf aan dat dit vaak voorkomt: “Klanten staan er geregeld van te kijken hoe hoog hun voorraad eigenlijk is. Zeker als het voorraadbeheer is uitbesteed, ontbreekt het ze vaak aan dat inzicht.”

Water in de tank

Andersom helpt Insite360 ook voorkomen dat tanks droog komen te staan. Het systeem vermindert de kans dat brandstof in de verkeerde tank wordt gestort en houdt de temperatuur in de gaten. De temperatuur is van veel factoren afhankelijk, en met deze module kan worden vastgesteld of er bijvoorbeeld reden is om te kiezen voor automatische temperatuurcompensatie. Of juist niet, als het een onnodige investering blijkt te zijn die daardoor niet kan worden terugverdiend. Verder wordt er constant gepeild of er eventueel water in de tanks zit.

Een ander kostenopdrijvend aspect wordt gevormd door diefstal en fraude. Tijdens de workshop werd het voorbeeld gegeven van een ondernemer die klanten ook buiten openingstijden van de shop in de gelegenheid stelde om te tanken. Daar maakten ’s nachts vooral twee transportbedrijven gebruik van, maar op een nacht werd er 12.000 liter benzine ontvreemd. Eigenlijk wilde de ondernemer daarna de nachtpomp sluiten, maar met Insite360 werd er een maximaal aantal te tanken liters per nacht ingesteld. Op die manier blijft het nachtelijke pompgebruik rendabel voor de ondernemer in kwestie.

Voordeel

Onnodige kosten

“Insite360 kan helpen voorkomen dat er onnodige kosten worden gemaakt, en als die kosten al worden gemaakt, kan ons programma helpen om er op te besparen”, zo legde Severijn uit. “De essentie is dat data wordt verzameld waar de tankstation-ondernemer zijn of haar voordeel mee kan doen. Of het om voorraadbeheer, temperatuur of water in de tank gaat: zonder een goed overzicht van en inzicht in die data is dat veel minder goed mogelijk.”

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Goed wetstock management bespaart veel geld’ | TankPro.nl

‘Goed wetstock management bespaart veel geld’

Met goed wetstock management valt veel voordeel te behalen. En slecht brandstofvooraadbeheer kan flink in het nadeel van de tankstation-ondernemer werken. Tijdens de Tankstation Vakbeurs in Expo Houten legden Mokobouw en Gilbarco Veeder-Root uit wat de mogelijkheden zijn van wetstock management-systeem Insite 360.

Mokobouw is voor Nederland de distributeur van de Gilbarco Veeder-Root-producten, waarbij Gilbarco vooral bekend is van de pompen en Veeder-Root tankniveau-meetsystemen maakt. Tijdens de Tankstation Vakbeurs werd een nadere kennismaking verzorgd met Insite360, dat tankstations helpt bij hun brandstofbeheer. De markt is zich steeds bewuster geworden wat er te winnen of juist te verliezen valt met goed of slecht wetstock management.

“Brandstofvoorraadbeheer gaat over de volledige planning, van trucklevering tot en met het afgeven van de brandstof aan de klant”, zo legde Michael Severijn van Gilbarco Veeder-Root de workshopdeelnemers uit. “Insite360 kijkt naar zaken als het plannen van leveringen, debietmonitoring van de pompen, flowmanagement, temperatuur, water in de tank, diefstal en meer. Waarom? Met voldoende informatie over en analyse op al deze punten kunnen uitbaters geld besparen voor hun onderneming.”

Kapitaal in voorraad

Alle gegevens over de voorraad van één of meerdere stations kunnen op één scherm worden afgelezen. In Nederland maken al diverse klanten gebruik van dat webportaal. “Maar het is ook mogelijk om alleen rapporten of ruwe data te ontvangen en die zelf te analyseren. Dat laatste doen vooral de grote maatschappijen.”

Insite360 helpt zijn gebruikers bij planning van leveringen door aan te geven in welke mate tanks nog gevuld zijn en wanneer bevoorrading nodig is. “Bij een klant kwam bijvoorbeeld naar boven dat hij eigenlijk te hoge brandstofvoorraden had en er te veel kapitaal in die voorraad zat. Dat besef heeft tot een betere beheersing van de voorraad en een aanzienlijke verlaging van het kapitaalbeslag geleid”, aldus Severijn. Léon Jeekel van Mokobouw gaf aan dat dit vaak voorkomt: “Klanten staan er geregeld van te kijken hoe hoog hun voorraad eigenlijk is. Zeker als het voorraadbeheer is uitbesteed, ontbreekt het ze vaak aan dat inzicht.”

Water in de tank

Andersom helpt Insite360 ook voorkomen dat tanks droog komen te staan. Het systeem vermindert de kans dat brandstof in de verkeerde tank wordt gestort en houdt de temperatuur in de gaten. De temperatuur is van veel factoren afhankelijk, en met deze module kan worden vastgesteld of er bijvoorbeeld reden is om te kiezen voor automatische temperatuurcompensatie. Of juist niet, als het een onnodige investering blijkt te zijn die daardoor niet kan worden terugverdiend. Verder wordt er constant gepeild of er eventueel water in de tanks zit.

Een ander kostenopdrijvend aspect wordt gevormd door diefstal en fraude. Tijdens de workshop werd het voorbeeld gegeven van een ondernemer die klanten ook buiten openingstijden van de shop in de gelegenheid stelde om te tanken. Daar maakten ’s nachts vooral twee transportbedrijven gebruik van, maar op een nacht werd er 12.000 liter benzine ontvreemd. Eigenlijk wilde de ondernemer daarna de nachtpomp sluiten, maar met Insite360 werd er een maximaal aantal te tanken liters per nacht ingesteld. Op die manier blijft het nachtelijke pompgebruik rendabel voor de ondernemer in kwestie.

Voordeel

Onnodige kosten

“Insite360 kan helpen voorkomen dat er onnodige kosten worden gemaakt, en als die kosten al worden gemaakt, kan ons programma helpen om er op te besparen”, zo legde Severijn uit. “De essentie is dat data wordt verzameld waar de tankstation-ondernemer zijn of haar voordeel mee kan doen. Of het om voorraadbeheer, temperatuur of water in de tank gaat: zonder een goed overzicht van en inzicht in die data is dat veel minder goed mogelijk.”

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.